Музика и пјесма за манастир Клисина

Цвија Мркоњић
Музика и пјесма за манастир Клисина

Бањалука - Музичар Слободан Тркуља одржао је хуманитарни солистички концерт у Банском двору Културном центру у Бањалуци уз громогласне аплаузе бројне публике.

Свестрани умјетник наступио је у понедјељак увече у оквиру акције за обнову манастира Клисина који се налази код Приједора, а улазнице су коштале 50 марака.

Тркуља је истакао да му је драго што свој таленат може да искористи у хумане сврхе и да је срећан када људи дођу на концерт због његовања традиције и духовности, а не само због музике.

- Вјеровао сам да ће се бањалучка публика одазвати у великом броју и надам се да ће братство успјети да сакупи новац за обнову манастира - казао је композитор и пјевач који са својим саставом "Балканополис" на нов и модеран начин изводи музику инспирисану традицијом Србије и Балкана.

Српски мултиинструменталиста показао је своје умијеће на многобројним инструментима, а каже да већина његових пјесама настаје током наступа.

- Провоцирам инспирацију на такав начин, трудим се да испратим мелодију, пјесму и композицију до краја - истакао је Тркуља.

Признаје да када крене на концерт инструменте спакује у два-три кофера и никада не зна колико тачно их је понио.  Нагласио  је на значај акције за обнову Клисине, али и указао на чињеницу да људи у данашње вријеме имају прилику да буду ктитори манастира само једним позивом.

- Срцу ми је мило када видим да градимо светиње. Манастири који су грађени на просторима гдје су живјели Срби свједоче да су наши преци ту радили, молили и пјевали  - каже Тркуља.

На концерту је била и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић која је изјавила да је обнова манастира Клисина важна и да ће ресорно министарство настојати да помогне његову обнову. Тркуљином наступу присуствовале су бројне личности из јавног и културног живота Српске.

"Балканополис"

Слободан Тркуља за бањалучку публику има само ријечи хвале.

- Судећи по реакцијама наступ је био успјешан, а волио бих да прије што наставим да снимам у студију и да са "Балканополисом" дођем у Бањалуку - казао је Тркуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана