Љубав лијек за “дјецу свјетлости”

Весна Поповић
Љубав лијек за “дјецу свјетлости”

Бањалука - Једно од уточишта и адреса за разумијевање породицама које имају члана са дијагнозом аутизам на територији града је Удружење “Дјеца свјетлости”.

Члановима овог удружења поклања се велика пажња и много љубави јер је то једини начин да опстану у овом друштву.

- Удружење је основано 2008. године и тренутно има 40 чланова, али тај број се стално повећава. Скоро сваког мјесеца јаве нам се нови родитељи који пролазе мукотрпни пут успостављања дијагнозе и којима је свака помоћ добродошла - рекла је предсједник Удружења “Дјеца свјетлости” Мирјана Којић.

Простор на адреси Југ Богдана 4 који су добили на коришћење од града дијеле са још једним удружењем.

- Иако је простор мали, трудимо се да организујемо што више активности. Са дјецом три пута седмично ради дефектолог, а једном седмично у Удружење долази психијатар којег смо ангажовали за помоћ и подршку родитељима и породици у цјелини - објаснила је Којићева и додала да је поносна на ангажман 12 волонтера који за чланове, између осталог, организују креативне радионице.

- Све су то млади људи, углавном дипломирани психолози, педагози, или студенти завршних година психологије. Они помажу дефектологу и истовремено се обучавају за рад са дјецом из спектра аутизма - навела је Којићева, која је позвала све који имају потребу да се јаве Удружењу.

- Ту ће сигурно добити подршку, корисне савјете и разумијевање, што је овим породицама некад и најпотребније - истакла је Којићева.

 Дневни центар

Према ријечима Којићеве, Удружење имам много планова и идеја како да прошире активности и побољшају рад са особама обољелим од аутизма.

- За то нам је, прије свега, неопходан већи простор. Наш циљ је отварање дневног центра за аутизам, јер то је нешто што одавно постоји у земљама нашег окружења. Надамо се да ће нам локална власт, али и министарства, помоћи да дођемо до тог циља - прецизирала је Којићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана