Отворен 18. позоришни фестивал “Дани комедије”

Срна
Отворен 18. позоришни фестивал “Дани комедије”

Бијељина - Позоришни Фестивал “Дани комедије” у Бијељини отворен је вечерас представом Звездара театра “Генерална проба самоубиства”, по тексту и у режији Душана Ковачевића.

Фестивал је свечано отворила глумица Светлана Бојковић.

Бојковићева је истакла да је почаствована што је вечерас отворила Фестивал за његов 18. рођендан.

Бојковићева је рекла да је након много година у Бијељини и да је радује што, за разлику од тада, град данас има лијепу позоришну сцену.

Глумац Бранислав Брстина рекао је новинарима да је у Бијељини гостовао неколико пута, а вечерас са посебним задовољством, у представи коју воле и играју већ 10 година.

“Комад Душана Ковачевића је изузетно паметно написан и занимљив. Мислим да му је и дан-данас ангажовано тумачење живота у којем сви живимо и страдамо. Радујем се што ћемо играти на новој сцени коју Бијељина данас има”, истакао је Брстина пред почетак представе.

Задовољство што вечерас гостује у Бијељини, на 18. рођенадан “Дана комедије”, и уз 10 година представе коју изводе, изразио је и Бранислав Лечић.

“Овај текст осећам као енергију жједног потезаж, баш онакву каквом ју је Ковачевић по повратку из Португала написо. Комад иде таквом брзином и ваља се нека прича, али и трагедија. Брстина и ја то управо и волимо - да се жваља трагедијаж, да играмо озбиљно, а да то заправо буде и смешно”, рекао је Лечић.

У вечерашњој представи играју и Игор Ђорђевић и Дубравка Ковјанић.

До 30. марта бијељинска публика ће имати прилику да погледа још четири представе у извођењу позоришних трупа из Србије и Републике Српске које ће бити игране од 20.00 часова у Центру за културу “Семберија”, који је организатор Фестивала.

Другог дана Фестивала биће играна представа “Идеална половина” по тексту Милене Деполо у извођењу глумаца београдске Агенције “Сцена”. Ријеч је о урнебесној комедији у којој играју Олга Одановић, Милан Калинић, Вучић Перовић и Анастасија Мандић.

Представа “Брачни парастос” бањалучког Градског позоришта “Јазавац”, по тексту Мата Мориља и у режији Ђурђе Тешић, на репертоару је 27. марта, а у представи играју Сњежана Мишић и Александар Бланић.

Чувено дјело Петра Кочића “Јазавац пред судом” пред гледаоцима ће се наћи 28. фебруара у извођењу Београдског драмског позоришта, у режији Жанка Томића, а у представи играју Даниел Сич, Иван Томић, Ервин Хаџимуртезић и Стеван Мрђеновић.

Пета представа Дана комедије је “Шећер је ситан, осим кад је коцка” београдског “Театра на брду” у којој, по тексту и у режији Николе Пејаковића, играју Андрија Милошевић, Слобода Мићаловић, Виктор Савић и Александра Томић.

Фестивал “Дани комедије” у Бијељини 2001. године основали су новинар Милан Цвјетиновић и тадашњи директор Дома омладине Милан Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана