Нова комедија бањалучког ДИС позоришта: Мала из Граца, ја из Бајинаца се ослања на стварни живот

Наташа Лазукић
Нова комедија бањалучког ДИС позоришта: Мала из Граца, ја из Бајинаца се ослања на стварни живот

Бањалука - ДИС театар из Бањалуке кренуо је са турнејом по Републици Српској са новом комедијом "Мала из Граца, ја из Бајинаца". Премијеру у Бајинцима испратили су смијех и аплауз, који је надалеко одјекнуо и учинио да завлада огромно интересовање.

У представи глуме Огњен Богдановић и Миодраг Лепир, који је поријеклом из Бајинаца, тако да је управо он "главни кривац" за назив ове необичне приче, а реализацију је помогао и Новица Богдановић, умјетнички директор ДИС театра.

"Мала из Граца, ја из Бајинаца" је "комедија над комедијама". У питању је духовит текст о момку који је пропутовао свијет, а завршио као неко ко наплаћује тоалет у селу. У тај тоалет "игром судбине" улази један компјутерски геније и хоће ту да се убије.

- Кренули смо од тога да постоје приче "малих људи" које су изузетно занимљиве, а ми их често довољно не препознамо. Дошли смо у додир са текстом који смо адаптирали, а послужили се смо и једним истинитим догађајем. Схватили смо колико имамо сусрета традиционалног и модерног и све смо то убацили у два дивна лика, који су на сцену донијели питку и урнебесно смијешну представу - рекао је Новица Богдановић.

Првобитни назив представе је био "Мала из Линца, ја из Челинца", али је у договору са редитељем одлучено да буде промијењен у садашњи.

- Иако вучем коријене из Бајинаца, не живим у овом крају, тако да ми је било помало тешко да скинем одређене фразе и начин комуникације мјештана, али публика је добро реаговала, тако да се надам да сам у томе успио. Моја улога је улога човјека који је прошао свашта у животу - рекао је Миодраг Лепир.

Додао је да је био веома изненађен одзивом мјештана, јер се буквално тражила столица више.

- Прије званичне премијере имали смо три праизведбе у Дервенти, Дрвару и Милићима, гдје смо тестирали како ће публика реаговати на одређене "гегове", али је све протекло у најбољем реду - казао је Лепир.

Премијера "комедије над комедијама" у Бањалуци ће бити 25. априла, а завршно извођење је планирано у Грацу.

Прва премијера у историји села Бајинци

Премијерно извођење комедије "Мала из Граца, ја из Бајинаца" одиграно је управо у селу Бајинци код Српца. Ни најављене поплаве нису омеле уживање у умјетности. Комедији је присуствовало око 200 мјештана Бајинаца, што је било прво извођење неке представе у историји овог села, за чију поставку су искористили празан простор пријератног погона и исковали сцену специјално за ту прилику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана