Додијељена признања 22. Театар феста “Петар Кочић”: Комад “Тартиф” однио пет награда

Данко Кузмановић
Додијељена признања 22. Театар феста “Петар Кочић”: Комад “Тартиф” однио пет награда

Бањалука - Представа “Тартиф”, редитеља Игора Вука Торбице, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Народног позоришта Сомбор, однијела је пет награда и проглашена је за најбоље позоришно остварење 22. Театар феста “Петар Кочић” у Бањалуци.

Стручни жири у саставу проф. др Лука Кецман, театролог, (предсједник), Селимир Радуловић, књижевник (члан) и Милош Латиновић, директор Битеф театра, казао је да ову представу одликује изузетан склад колективне игре, врхунско глумачко умијеће, јасна и перфектна редитељска поетика која је у апсолутном складу са сценографским и костимографским рјешењима и која иде у ред представа које се именују као тотални театар.

Награда за најбољу режију додијељена је Игору Вуку Торбици за режију представе “Тартиф”.

- Врло промишљеним и тачним осавремењавањем Молијеровог текста редитељ је поново доказао своју специфичну редитељску поетику - стоји у саопштењу жирија.

Тиме списак награда за ову представу не престаје, јер је награду за најбољу глумицу фестивала добила Хана Селимовић за улогу Дорине у представи “Тартиф”, а за најбољег глумца фестивала проглашен је Саша Торлаковић за улогу Тартифа у истоименом комаду. Такође, ова представа је освојила и награду РТРС-а “Корак у храброст”.

- Изузетним глумачким средствима, контролисаном експресијом, у игри прије свега, Селимовићева је дочарала лик комплексне жене која је спремна на рушење свега постојећег да би се остварила њена истина - наведено је у саопштењу жирија.

Жири је похвалио и најбољег глумца фестивала Сашу Торлаковића.

- У изузетно захтјевном глумачком задатку остварен је висок степен игре којом је демонстрирано потпуно познавање широке лепезе глумачког изражавања - казао је жири.

Такмичарски дио програма Театар феста, који је трајао од 2. јуна, завршен је комадом “У чије име” Народног позоришта Ниш.

Стручни жири у саставу Лука Кецман, театролог, Селимир Радуловић, књижевник, и Милош Латиновић, директор Битеф театра, награду за најбољи драмски текст додијелио је комаду “У чије име” аутора Александра Михаиловића у извођењу ансамбла Народног позоришта Ниш.

- У духу и на трагу драмске поетике Љубомира Симовића, Михаиловић је још једном подсјетио на судбину умјетника у туробним временима и на вјечно питање да ли музе треба да ћуте док топови грме - наведено је у саопштењу жирија.

На овогодишњи, традиционални конкурс Народног позоришта Републике Српске пристигла је 31 драма која испуњава све услове прописане Статутом конкурса. Жири је одлучио да за најбољи савремени драмски текст буде проглашена драма “Историја будућности” аутора Милана Миловановића.

- Радња комада смјештена је у атипичну установу за душевне болести гдје поглед из будућности хронотопски згушњава вријеме садашње, а и прошло. Драма је, дакле, у цјелости онеобичена, “пацијенти” су нормални и здрави људи, а “лијечи” их “продужена рука” власти која је похотна, болесна и незајажљива - објаснио је жири.

“Циганским кабареом” ауторке Љиљане Стјепановић званично је затворен 22. Театар фест “Петар Кочић”.

Монодрама

Жири трећег Међународног фестивала монодраме младог глумца, који се одвијао под слоганом “Најбоље тек долази”, радио је у саставу Душко Љуштина, предсједник жирија, Владимир Ђуричић и Џевдет Тузлић, чланови, а одгледао је шест представа које је одабрала селекторка фестивала Љиљана Чекић и донио једногласну одлуку да је најбоља представа овогодишњег фестивала монодрама “Пометње питомца Терлеса”, Роберта Музила, у драматизацији Васка Раичевића и у режији Зорана Ракочевића, а у изведби Марка Тодоровића. Представа је рађена у продукцији АТАК Подгорица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана