Одржан васкршњи концерт у Храму Преображења Господњег у Сарајеву

Срна
Одржан васкршњи концерт у Храму Преображења Господњег у Сарајеву
Одржан васкршњи концерт у Храму Преображења Господњег у Сарајеву

Сарајево - Српско пјевачко друштво /СПД/ “Слога” одржало је вечерас васкршњи концерт у Храму Преображења Господњег у Сарајеву.

Диригент “Слоге” Стефан Мојсиловић рекао је да се хор представља најљепшим композицијама које се уобичајено изводе за Васкрс, додајући да оне још љепше звуче у извођењу хорова који такође учествују на овом концерту.

“На репертоару су савремене композиције домаћих и страних аутора православне црквене музике, а такође и неки најстарији напјеви на којима почива православна музика”, рекао је Мојсиловић прије почетка концерта.

Према његовим ријечима, изненађење за публику је група “Дар” из Бањалуке коју чине пет дјевојака, а које пјевају црквене пјесме, односно васкршње химне и тропаре на више језика.

Мојсиловић је појаснио да је ријеч о језицима који се код нас ријетко могу чути као што су старогрчки и грчки, те додао да ће чланица ове групе из Сирије, која студира у Бањалуци, пјевати на арапском.

Наступ СПД “Слога” увеличало је и Српско пјевачко друштво “Богољубље” из Добоја које има 60 чланова, заљубљеника у духовну, али и хорску музику.

На концерту, организованом у сарадњи са црквеном општином Долачком и хуманитарним удружењем “Добротвор” из Сарајева, учествују скоро сви чланови “Слоге”.

Српско пјевачко друштво “Слога” је најстарији хор у Сарајеву, основан 1888. године. Хор данас има између 30 и 35 чланова, а његује црквену и свјетовну хорску музику.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана