Одржан концерт Дуње Јанковић и Дејана Тркуље: Музика од Брамса до Обрадовића

Д. К.
Одржан концерт Дуње Јанковић и Дејана Тркуље: Музика од Брамса до Обрадовића

Бањалука - Поштујем публику која долази на дешавања, ако је то заиста занима. Не радим на самопромоцији и комерцијализацији у том смислу, тако да можда нисам компетентан да говорим о масовности публике на мојим концертима. Људи дођу ако их занима тај репертоар.

Рекао је ово кларинетиста Дејан Тркуља након концерта који је извео са пијанисткињом Дуњом Јанковић у концертној дворани Банског двора Културног центра.

Репертоар је био разноврстан, па је многобројна публика могла да чује понешто од романтичног Брамса па до савременијег Обрадовића.

- Свирали смо дио класичног, стандардног репертоара за кларинет и клавир. Ту је била једна Брамсова “Соната опус 120 бр. 1” и једна композиција Франсиса Пуланка, “Соната за кларинет и клавир”. Било је и неких савременијих ствари као, на примјер, “Микро-соната” Александра Обрадовића која је написана 1970. године, а за крај смо свирали неке атрактивније композиције - једну налик шпанском фламенку, а једну у стилу Гершвина, дакле, џез - казао је Тркуља.

Тркуља је испричао и неколико занимљивости о кларинету, бас-кларинету, као и о мађарском кларинетисти Бели Ковачу кога је имао прилику да упозна, а који је познавао великог композитора Игора Стравинског и дружио се с њим.

Јанковићева је казала да је задовољна наступом и да свака средина може да ради више на промовисању класичне музике.

- Свака средина може више да ради на промовисању и дешавањима који обухватају класичну музику. Вјерујем да у Бањалуци има људи који воле ово што ми радимо и да ће их увијек бити - навела је Јанковићева. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана