Концерт Лидије Бојиновић и Жељке Јованић: У музици испричана филозофија живота

Миланка Митрић
Концерт Лидије Бојиновић и Жељке Јованић: У музици испричана филозофија живота

Бањалука - У времену које није наклоњено умјетности и правим вриједностима спас се може пронаћи управо у оваквом садржају. Ту је испричана читава филозофија живота - борба добра и зла, срећа, туга, љубав и многа друга осјећања.

Испричала је ово пијанисткиња Жељка Јованић поводом предстојећег наступа са виолинисткињом Лидијом Бојиновић у Банском двору Културном центру.

Наступ двију умјетница биће одржан у концертној дворани Банског двора Културног центра у четвртак у 20 часова.

Пијанисткиња Жељка Јованић ради као виши умјетнички сарадник на катедрама за гудачке и дувачке инструменте на Академији умјетности у Бањалуци.

- Овај концерт ми доноси посебну радост јер ћу са Лидијом свирати једну од омиљених Брамсових соната за виолину и клавир. То је дјело које сам научила прије скоро десет година, али сваки пут када радим на њему пронађем нову свјежину и нову идеју. У томе се управо огледа љепота једног умјетничког дјела. То је непресушни извор који вам дарује нови смисао - рекла је Јованићева.

Виолинисткиња Лидија Бојиновић ради као асистент на Катедри за гудачке инструменте Академије умјетности у Бањалуци. Како је навела, њихова сарадња је почела још прије петнаест година.

- Наша сарадња почела је још прије 15 година на мојим првим такмичењима младих виолиниста Републике Српске, као и на концертима Музичке школе “Владо Милошевић” у Бањалуци, коју сам похађала. Та сарадња наставља се 2012. године, када сам уписала основне студије виолине на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци и, након паузе од годину дана које сам провела на изузетно квалитетним и, уз најбоље оцјене и критике, завршеним мастер студијама у Новом Саду - траје до данас - објаснила је Бојиновићева.

Како је она објаснила, заједнички рад захтијева много труда и залагања, све у сврху добијања што бољег звука и стварања што бољих наступа на сцени и размјене емоција и енергије с публиком.

- Уз много заједничког рада и улагања у постизање компактног звука и заједничке енергије, спремиле смо један велики програм за овај реситал. Увијек је задовољство сарађивати с овако квалитетним и креативним пијанистом, што потврђује наша вишегодишња сарадња. Увијек се трудимо да откривамо нове идеје и да једна другу инспиришемо и подржавамо те се надамо да ће то и публика да осјети - казала је Бојиновићева.

Програм

На програму концерта ће се наћи дјела Јохана Себастијана Баха, Јоханеса Брамса и Пабла Сарасатеа.

- Свираћемо и “Фауст фантазију” Пабла Сарасатеа. То је виртуозно дјело за виолину уз пуну подршку клавира. То је музичка драма инспирисана Гетеовим “Фаустом” - од раја до пакла и назад. Музика је свемогућа - објаснила је Јованићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана