Ивана Милинчић наступила у Бањалуци: Дан који прође без музике изгубљен

Данко Кузмановић
Ивана Милинчић наступила у Бањалуци: Дан који прође без музике изгубљен

Бањалука - Музика је нешто са чим се ја идентификујем, и просто мислим да се сви музичари идентификују. Можда то раде и колико не би требало. Идентификују се са својим инструментом и све своје успјехе и неуспјехе доживљавају веома лично.

Казала је ово за “Глас Српске” сопран Ивана Милинчић, која је, са бројним гошћама, одржала концерт у Банском двору Културном центру.

Милинчићева се осврнула и на сутрашњи Свјетски дан музике те је рекла да без музике не може да замисли ниједан дан.

- Музика је саставни дио мог живота још од основне школе, у средњој школи се развила љубав према класичној музици која ми је до тада била прилична непознаница. Вољела бих да млађе генерације имају прилику да више сазнају и уче о класичној музици, и да буду више под њеним утицајем. Саставни дио свакодневице је вјежбање, музицирање и слушање музике. Сваки дан који мора проћи без тога је за нас прилично изгубљен - рекла је Милинчићева.

Гошће на овом концерту Милинчићевој су биле Дуња Јанковић (клавир),  Соња Бобрек-Савић (клавир), Милана Смиљанић, која је већ добро позната публици, на виолини, и још два сопрана с Академије умјетности, Милица Дамјанац и Ивона Шари.

Публика је могла да чује неке од најпознатијих и најљепших оперских арија и соло пјесама.

- Неке од композиција које је публика могла да чује на концерту су арија Микаеле из чувене опере “Кармен” Жоржа Бизеа, арија “Дездемоне” из опере “Отело”, једног од најважнијих оперских композитора, Ђузепеа Вердија, арија “Марије” из опере “Кћи пука” Гаетана Доницетија, арију “Адриане” из опере “Адриана Лекуврер” Франческа Чилеа, а такође и соло пјесме Чајковског, Римски-Корсакова, салонску композицију, у ритму валцера, Ардитија, “Ил бацио” и друге - навела је Милинчићева.

Циљ овог концерта, како је рекла Милинчићева, је, осим привући стандардну публику у Банском двору Културном центру, привући и нека нова лица која ће можда постати заљубљеници у класичну музику или оперу.

Ивана Милинчић је 2014. године учествовала у извођењу оперете “Орфеј у подземљу”, Жака Офенбаха, у улози Купидона. Оперету је умјетничка комисија изабрала да буде дио репертоара Народног позоришта РС у сезони 2014/15. Године 2015. с групом младих ентузијаста оснива Удружење пјевача оперске музике “Фигаро” да би подстакли развој и његовање оперске музике у БиХ. Удружење је одржало низ концерата у Босни и Херцеговини и Србији, међу којима се издвајају концерт у Музеју Народног позоришта у Београду, концерт у великој сали Банског двора, и у Дому оружаних снага у Сарајеву.

Дездемона

Оно што је можда и највише привукло пажњу публике је арија “Дездемона” из опере “Отело” Ђузепеа Вердија.

Дездемона је жена тамнопутог егзотичног човјека, који је прошао многе авантуре, а она њежна, побожна и племенита. Због сплетки Јага, њу је муж Отело оптужио за невјерство, иако је недужна. Дездемона предосјећа смрт и у разговору са слушкињом Емилијом евоцира сјећање на “Пјесму о врби” и мајчиној несрећно заљубљеној слушкињи која ју је пјевала. На крају се помоли Богу за спас у часу пред смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана