Џез није само умјетност, већ и наука

Данко Кузмановић
Џез није само умјетност, већ и наука

Бањалука - Најбитније је говорити џез језиком. Дакле, оним који се учи у школи, што се учи са снимака. Џез није само уметност, већ и наука. Први елемент је добро баратати џез системом, импровизацијом, знати како и шта свирати, а онда долази уметност, долази оно што чујемо и оно што не може да се запише у књигама. Када се споје те две ствари добија се прави коктел и прави џез.

 

 

 

Казао је ово лидер “Димитрије Васиљевић Њујорк квартета” након концерта који је одржан у концертној дворани Банског двора Културног центра.

Овај концерт је реализован након неколико изузетних концерата на џез фестивалу у Ваљеву и у Београду на сцени Коларчеве задужбине.

Квартет чине композитор и пијаниста Димитрије Васиљевић (Србија/САД), гитариста Рикардо Грили (Бразил/САД), контрабасиста Бен Тиберио (САД) и бубњар Рафаел Панијер (Француска/САД).

- Сви долазимо из различитих крајева света, иако сви свирамо у Њујорку и живимо у Америци. Заједно свирамо већ годину дана, међутим “Димитрије Васиљевић квартет” постоји већ седам или осам година, али у различитим саставима. Сада смо први пут дошли у Бањалуку као бенд, а на овој турнеји која је у ствари моја турнеја свирања у овим крајевима први пут након дванаест година - казао је Васиљевић.

Репертоар и извођење пјесама уживо је занимљиво због музичара који доносе утицаје из својих култура.

-  Репертоар се заснива искључиво на мојој ауторској музици, коју бих описао стилски као мешавину модерног њујоршког џеза, европске класике и традиционалне српске музике. Наравно, сваки од чланова квартета, баш зато што долазе из различитих крајева света, доноси и уноси у овај квартет музичке утицаје из своје културе, што мислим да само обогаћује музику - рекао је Васиљевић.

Васиљевић је објаснио шта је то толико атрактивно у спајању фолклорне, традиционалне музике и џеза.

- Џез је, сам по себи фолклорна музика америчких црнаца који су некад почетком прошлог века дошли из Африке. Донели су са собом свој фолклор који се онда сударио са европским насљеђем, које се ту такође нашло. Најпре у Луизијани, у Њу Орлеансу, а затим и у другим деловима Америке. Тако да спајање фолклорне музике и џеза данас чини један резултат постајања џеза уметничком музиком која има слободан израз и коју сваки џез уметник може да прилагоди себи и да на неки начин прикаже публици као сопствену експресију - објаснио је Васиљевић.

Концерт је реализован у организацији Банског двора Културног центра и дио је званичног програма манифестације “Прољеће у Бањалуци”.

“Друга жена” у НПРС

Турнеја и албум

 

Васиљевић је открио да сљедећи албум излази за годину дана, и да је у плану још једна европска турнеја.

- Интензивно наступамо у Њујорку. То нам је нека врста куће, односно базе, иако ја живим у Њу Орлеансу. Сада смо први пут дошли у Европу у овом саставу, а у будуће ћемо наставити да свирамо по Америци, али планирамо и снимање новог албума следеће године у пролеће, и мало ширу европску турнеју идућег лета - навео је Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана