У петак свјетска премијера филма На млијечном путу

Срна
У петак свјетска премијера филма На млијечном путу

Андрићград - У главном такмичарском програму Филмског фестивала у Венецији у петак, 9. септембра, свјетску премијеру имаће дугометражни филм прослављеног српског и свјетског редитеља Емира Кустурице "На млијечном путу".

Кустурица се са два претходна фестивалска надметања у Венецији вратио са званичним наградама - за дебитантски филм "Сјећаш ли се Доли Бел?" добио је "Златног лава", док је за филм "Црна мачка, бели мачор" 1998. награђен "Сребрним лавом".


Званични синопсис филма "На млијечном путу" гласи - "Ратно је пролеће. Сваког дана, млекаџија прелази борбену линију на магарцу, избегавајући метке како би пренео свој драгоцени товар војницима. У тој његовој мисији прати га добра срећа, воли га прелепа сељанка, мирна будућност је пред њим... и све бива баш тако до доласка мистериозне Италијанке која ће преокренути његов живот на главачке. Ту отпочиње прича о страственој и забрањеној љубави која ће их обоје суновратити у низ фантастичних и опасних авантура. Придружиће им се судбина и чини се да нико и ништа неће моћи да их заустави...", преноси Филмски центар Србије.

Кустурица у редитељској експликацији, између осталог, истиче да је режирао савремену бајку и у исти мах је све ово било једнако узбудљиво као било који други филм који је направио.

"У овом филму открио сам љепоту и открио сам интензивне, људске светове. 'На Млијечном путу' се развио из многих слојева мога живота. Ако бих могао да упоредим свој доживљај филма некада и сада, овог пута бих се помније загледао у прапочетак. У различитим фазама у мом животу филм је постојао кроз дијалог са другим умјетностима, књижевношћу, сликарством и тако даље. Овог пута пратио сам праволинијску путању у развоју филма унутар чистоте филмског језика...

Ово је веома једноставна прича која је изискивала огроман физички напор и која је била тежа за прављење него што би се то могло чинити. Дуго смо снимали, борили смо се са природом, углавном снимајући у екстеријерима, пошто сам тражио крајолике који ће одразити дубоки скривени универзум главних јунака: човека и жене који се заљубљују једно у друго, и који су ради да се жртвују у природи", појашњава Кустурица, који је и аутор сценарија, али и тумач главне мушке улоге.

Осим њега, у филму "На млијечном путу" играју и Моника Белучи, Предраг Манојловић и Слобода Мићаловић.

Филм су продуцирали: Пола Вакаро, Емир Кустурица, Лукас Акоскин и Алекс Гарсија, сниматељи су били Горан Воларевић и Мартин Шец, монтажер је Светолик Мића Зајц, аутор музике Стрибор Кустурица, сценограф Горан Јоксимовић, а костимограф Небојша Липановић. Сниматељи звука били су Новица Јанков и Александра Перовић, продукцијим су се бавиле Дуња Кустурица и Нана Кустурица, а за кастинг се постарао Слободан Дедеић.

Филм "На млијечном путу" траје 125 минута.

Овогодишњи Венецијански филмски фестивал почео је 31. августа и траје до 10. септембра.

Венецијански филмски фестивал настао је 1932. године као дио Венцијанског бијенала и као такав представља колијевку филмских фестивала.

Главна награда је "Златни лав" која се додјељује сваке године за најбољи филм, а додјељује се и многобројне друге награде - за најбољу режију, глумца и глумицу, као и посебне награде.

Предсједник жирија овогодишњег 73. Филмског фестивала у Венецији је британски редитељ Сем Мендес, познат по кинематографским остварењима "Америчка љепота", "Вртлог живота", "Спектра" и "Скајфол". Мендес ће последње фестивалске вечери уручивати награде редитељима и глумцима најбољих филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана