У Кладарима пронађени дијелови бронзаних посуда из римског периода

Агенције
У Кладарима пронађени дијелови бронзаних посуда из римског периода

Бањалука - Археолози Музеја Републике Српске пронашли су у селу Кладари поред Српца остатке двије посуде од бронзе које потичу из римског периода, преносе агенције.

- Ријеч је о веома ријетким и вриједним налазима - посудама из римског периода од бронзе и за сада неидентификованом предмету од гвожђа за који се претпоставља да би могао бити дио ограде или неке врсте намјештаја - рекао је виши кустос археолог Музеја РС Горан Симоновић.

Он је истакао да су предмети пронађени 23. марта на ораници у селу Кладари, у близини локације гдје је раније истраживана римска некропола.

- Међу пронађеним предметима је и позлаћена копча која датира из римског периода, из 4. вијека - рекао је Симоновић новинарима и додао да је пронађена и извјесна количина грнчарије, уломака керамичких посуда, који потичу прелиминарно од праисторијског периода до раног Средњег вијека.

Симоновић је рекао да је налазиште резултат копања дивљих копача.

Ријеч је о недозвољеном копању извјесне групе људи који су радили са детектором, тражећи драгоцјене предмете, злато и сребро.

- Ти људи су откопали, ишчупали ове предмете из земље и при томе их додатно оштетили, те оставили све раскопано - рекао је Симоновић.

Он је указао на штету коју наносе “дивљи копачи” који желе да стекну материјалну корист, у суштини не толико велику, те апеловао да институције Српске озбиљније истраже илегално прекопавање археолошких локалитета и посједовање детектора.

Виши кустос археолог праисторичар Музеја Републике Српске Славица Арсенијевић рекла је да на старост пронађених посуда указује патина (промјена боје и текстуре која настаје на површини бронзе), која говори да су посуде израђене од бронзе са одређеним постотком бакра.

- Планирали смо да почнемо археолошка истраживања, да бисмо установили да ли је ријеч о некој грађевини, остави или гробном налазу - рекла је Арсенијевић и додала да би радови могли почети на јесен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана