У Галерији Соње Бикић умјетници славили Васкрс: Јаја од порцелана, хеклане жице и свиле чувају традицију

Александра Маџар
У Галерији Соње Бикић умјетници славили Васкрс: Јаја од порцелана, хеклане жице и свиле чувају традицију

Галерија Соње Бикић традиционално сваке године уочи великог хришћанског празника Васкрса на посебан начин уређује простор у духу празника.

Ове године умјетници су приредили необичну поставку уникатних јаја и чуваркућа израђених од различитих материјала од стране више аутора, уз сталну поставку галерије. Своју креативност, оригиналност на јајима од порцелана, хеклане жице, свиле, воска и још много изненађујућих техника показале су академске сликарке Биљана Гаврановић и Драгана Крецељ, академска графичарка Љубица Јањетовић и сликарка на свили Хелена Мијатовић. Поставком је најављен и Прољетни сајам рукотворина, који ће бити одржан у Парку “Петар Кочић” између 13. и 20. маја ове године. Већи дио учесника догађаја Васкршње поставке у Галерији Соње Бикић учествоваће и на Прољетњем сајму рукотворина. Изложбу је отворила одборница у Скупштини града Снежана Кутлешић-Стевић, док је стручно мишљење о изложби са присутнима подијелила историчарка умјетности Љиљана Пердув-Мисирлић.

Академска сликарка, умјетница Биљана Гаврановић, и прошле године је учествовала на изложби и увијек припреми занимљиве радове, а посјетиоцима су се много допала њена јаја од керамике. Историчар умјетности Љиљана Пердув-Мисирлић наглашава да је сваки од креативних учесника на свој начин у изабраној техници покушао да изгради споменик васкршњем јајету - симболу наде и васкрснућа, односно рађању новог живота.

- Изложена јаја су од трајног материјала, умјетнички обрађена техником сликања, декупажом, моделирањем у керамици и порцелану, охеклана или обучена у свилене тканине и намијењена су као трајни поклон. Сваки аутор је јаје обрадио у својој замисли и техници, ослањајући се више на умјетнички приступ него на традицију. Коришћењем креативне иновативне декорације јаје у рукама умјетника и талентованих особа постаје мало умјетничко дјело које парира минијатурама - примјећује Пердув-Мисирлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана