Различита тумачења хришћанства међу корицама књиге

А. Ј. Р.
Различита тумачења хришћанства међу корицама књиге

БАЊАЛУКА - Различита тумачења православне и римокатоличке цркве о битним питањима хришћанства, која су и данас предмет бројних истраживања, сабрана су међу корице књиге “Сусрет истока и запада у богословљу хрватских контроверзиста 18. вијека”, која је у суботу промовисана у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Аутор овог дијела, намијењеног онима који се интересују за теологију и који имају афинитете да се баве историјским истраживањем литургијских тема, протонамјесник Драган Грујић, каже да је књига продукт истраживања списа контроверзиста 18. вијека, махом хрватских литургијских богослова, припадника исусовачког реда, који су писали о односу према православљу.

- Подручје на којем живимо није само геополитички простор на коме се преплићу економски и војни интереси, него и простор различитих вјерских интереса и мишљења, тако да су ми дјела хрватских контроверзиста послужила да поредим њихове ставове са ставовима и учењем православне цркве, који се преплићу - рекао је Грујић.

Додао је да у књизи није писао за или против, него да је настојао да направи пресјек тумачења хришћанства тражећи коријене у заједничком предању првих 11 вијекова, када је црква била јединствена. Истакао је да највише различитих тумачења има у вези са питањем служења свете литургије, те светих тајни крштења и миропомазања.

-  Те теме црква и данас истражује и веома су актуелне. Књига, нама у 21. вијеку, даје преглед свих спорних питања истока и запада - навео је Грујић.

Рецензент књиге, професор Дарко Ђого, каже да се значај овог дјела огледа у томе што говори о разликама у богослужењу и другим битним питањима римокатоличке и православне цркве са локалног аспекта.

- Осим што документује историју двије цркве на овим просторима, књига теолошку тематику приближава вјернику. Показује нам која питања изазивају контроверзу и полемику, а која нас побуђују да промислимо о сопственом идентитету и богослужбеном насљеђу - истакао је Ђого.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана