Представљена реплика рукописа Душановог Законика

Срна
Представљена реплика рукописа Душановог Законика

Бањалука - Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" представило је вечерас у Бањалуци фототипско издање реплике атонског и хиландарског рукописа Законика цара Душана из 14. вијека, које је издало братство овог манастира и Српско православно удружење "Свети Сава" из Новог Сада.


Реплика се састоји из дрвене кутије, текста Законика укориченог у кожни повез и опточеног кованим гвожђем и превода на савремени српски језик и пет свјетских језика - енглески, руски, њемачки, француски и грчки.

Повјереник "Просвјете" за Мађарску Милан Кићевац рекао је да је идеја била да се једно од великих српских знамења приближи обичном човјеку, али и да се помогне обнова манастира Хиландар, с обзиром да ће сав приход од продаје бити намијењен за ту сврху.

Он је додао да је израда реплике трајала дуже од двије године, уз благослов игумана Царске лавре Методија, а може да се купи посредством Удружења "Свети Сава" у Новом Саду, а ускоро и у просторијама бањалучке "Просвјете".

"Реплика обухвата све чланове законика, кратак историјат, илустрације и превод, а сваки превод покушали смо да остваримо на савремене језике, како би био у духу времена у којем живимо", рекао је Кићевац.

Он је прецизирао да су судије тог времена, због величине Законика, биле приморане да га носе у кутијама, због чега је садржи и реплика.

Сви примјерци реплике, којих је сачињено 400, су нумерисани и ручно израђени, а цијена је 390 евра.

Примјерци Законика налазе се и код многих свјетских државника, између осталог, и америчког предсједника и њемачке канцеларке.

Реплика Законика представљена је у Академији наука и умјетности Републике Српске, а сутра ће бити представљена и на Правном факултету бањалучког универзитета.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана