Отворена изложба у музеју МоМА: Њујорк упознаје архитектуру Југославије

nezavisne.com
Отворена изложба у музеју МоМА: Њујорк упознаје архитектуру Југославије

Борис Магаш, Вјенцеслав Рихтер, Богдан Богдановић, Јурај Неидхардт, Милица Штерић и Светлана Кана Радевић само су неки од аутора чији су радови представљени на великој изложби у њујоршком музеју МоМА, која глобалној публици први пут пружа увид у архитектуру и споменичку баштину бивше Југославије.

Изложба под називом “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948 - 1980” (Бетонска, али и конкретна утопија: Архитектура у Југославији 1948 . 1980”) службено је отворена јуче, и у наредним мјесецима ће се кроз широку тему југословенске архитектуре позабавити и урбанизацијом, употребом технологије у свакодневном животу, конзумеризмом и споменичком баштином бивше државе.

Аутори изложбе су Мартино Стиерли, кустос за архитектуру и дизајн музеја МоМА, те Владимир Кулић, београдски професор архитектуре на “Florida Atlantic University”, а сарадник је и Ана Катс, такође из МоМА одјела за архитектуру и дизајн.

Многи посјетиоци који су први завирили у дуго очекивану изложбу о југословенској архитектури су своје утиске подијелили на друштвеним мрежама.

“Toward a Concrete Utopia”, како су најавили Стиерли и Кулић, прво је заокружено представљање југословенске архитектуре глобалној публици и нуди преглед радова најважнијих архитеката регије.

Изложба покрива и антифашистичку споменичку баштину бивше државе те умјетнике који нуде другачије читање југословенског архитектонског опуса.

Како су појаснили Стиерли и Кулић, “Toward a Concrete Utopia” фокусира се на раздобље интензивне изградње од 1948. и раскола Југославије и совјетског блока па до 1980. и Титове смрти. Приказује више од 400 цртежа, модела, фотографија и филмова организованих у неколико секција.

“Архитектура настала у том периоду - од небодера грађених у стилу међународне праксе до бруталистичких 'друштвених кондензатора', манифестовала је радикалну разноликост, хибридност и идеализам који су карактерисали и саму југословенску државу”, навео је МоМА у најави изложбе, која истражује широк распон тема - од процеса урбанизације великих размјера, преко технолошких експеримената и њихове употребе у свакодневном животу, конзумеризма, споменика и меморијализације, до глобалног домета југословенске архитектуре.

Архитектура бивше Југославије обухватала је и небодере грађене у стилу међународне праксе и бруталистичке друштвене кондензаторе те манифестовала радикалну разноликост, хибридност и идеализам који су карактерисали саму државу.

Изложба у Њујорку ће бити отворена до 13. јануара наредне године.

Сава центар

Једна од звијезда изложбе свакако ће бити зграда Сава центра, грађена од 1976. до 1979. по дизајну архитекте Стојана Максимовића. Дворану је свечано отворио предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито 15. маја 1977. године, а већ идуће у њој је одржан 11. конгрес Савеза комуниста Југославије. За своје вријеме револуцинарни конгресни центар с најнапреднијом технологијом, ни данас нема чега да се стиди са својим далеко млађим грађевинским сродницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана