Музеј Републике Српске у Бањалуци: Феномен 3+1отвара нови излагачки простор

Мирна Пијетловић
Музеј Републике Српске у Бањалуци: Феномен 3+1отвара нови излагачки простор

Бањалука - Академски умјетници у Републици Српској добиће на коришћење још један излагачки простор и то у Музеју Републике Српске у Бањалуци, који ће бити свечано отворен 29. јуна у 19 часова изложбом слика и графика бањалучких умјетника "3+1".

Како су најавили из Музеја РС, изузетна им је част што имају прилику да понуде умјетницима простор чији ће циљ бити промоција умјетничког, а посебно ликовног стваралаштва.

Како су појаснили за "Глас Српске" из ове културне институције, нови излагачки простор је намијењен академским умјетницима, а могућност излагања биће пружена и талентованим студентима завршних година академија, уз препоруке стручњака из области умјетности.

- У ери уздрманих умјетничких вриједности, изложбом у Музеју РС, четири бањалучка умјетника отварају, оживљавају и покрећу још један простор намијењен културној јавности - истакли су из Музеја РС.

Изложба "3+1", чија је припрема у току, приказује умјетничка достигнућа четворице бањалучких сликара: Бошка Вукојевића, Зорана Егића, Миле Средојевића и Михаила Раките, који представљају својеврстан феномен исте генерације.

Ликовна атмосфера нашег простора обиљежена је овим, често здруженим именима, још од 1972. године, када су ученици из истог одјељења бањалучке Учитељске школе Бошко Вукојевић, Зоран Егић и Миле Средојевић, заједно матурирали.

- Академско школовање Вукојевић наставља у Новом Саду, а Егићу и Средојевићу се на сарајевској Академији придружује и Михаило Ракита и наредне четири деценије ова четири умјетника, четири сликара и даље бране "високу културу" и значајно утичу на развој ликовних умјетности и умјетничких оријентација - појаснили су из Музеја РС.

А колико је сваки излагачки простор намијењен ликовном стваралаштву и те како драгоцјен, за "Глас Српске" потврђује умјетник Зоран Егић.

- Биће ово прилика да своја дјела представе умјетници који до сада нису могли да излажу у другим излагачким просторима. Када је ријеч о изложби "3+1", ради се искључиво о штафелајном сликарству, за којег баш и нема мјеста у неким другим просторима - казао је Егић.

Напоменуо је да ће ова изложба, за коју је рецензију написао професор др Младен Шукало, бити својеврстан омаж 40 година стваралачког рада поменутих умјетника.

- Добар дио свог живота посветио сам педагошком раду, а уз то сам се трудио да не запоставим оно стваралачко у мени. На изложби ће бити приказано неколико мојих радова насталих у три циклуса, а ријеч је о пертретима, акварелима и пејзажима - открио је неколико детаља о томе шта посјетиоце очекује на отварању изложбе у Музеју РС у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана