Јован Јовановић, требињски глумачки бисер: За глумца је важно да очува индивидуалност

Ратомир Мијановић
Јован Јовановић, требињски глумачки бисер: За глумца је важно да очува индивидуалност

Требиње - Економија је изгубила солидног економисту, али је зато глумачка бранша добила једног младог талента за кога ће се тек и те како чути.

Јован Јовановић, студент четврте године Факултета драмских уметности у Београду, није одувијек био у том фаху.  Штавише, успјешно је три године студирао економију, а онда “окренуо плочу”. Марљив рад, посвећеност послу, али и таленат који овај младић посједује препознат је од стручњака у свијету глуме.

У посљедње вријеме глуми у новим серијама, а планови су велики.

- Позвали су ме да у новој серији “Жигосани у рекету” играм кошаркаша из Мостара. Током разговора са писцима и извршним продуцентом Драганом Бјелогрлићем дошли смо до одлуке да мој лик ипак буде из Требиња. И ето, мој лик се зове Горан Бабић, студира машинство и упоредо професионално игра кошарку у Хрватској. Менаџер клуба КК “Радник” Воја (Небојша Дугалић) и тренер тог истог клуба Крешо (Филип Шоваговић) налазе Горана у Пули и нуде му да се пресели у Београд и да игра за њихов клуб. Горан долази у Београд да живи. Станује са својим саиграчима и ту почињу њихови заплети и перипетије - казао је Јовановић.

Иначе, серија ће имати 42 епизоде, а радња је смјештена у данашње вријеме. Бави се актуелним темама везаним за спортске малверзације, грађевинске дозволе и новинарство. Игра много квалитетних глумаца са којима је, како каже Јован, задовољство сарађивати.

На радост бројних обожавалаца серије “Војна академија”, Јовановићу је пружена шанса да се придружи овој уиграној екипи и да свој допринос у четвртој сезони. Снимање је завршено почетком јула, а захваљујући редитељу Дејану Зечевићу и остатку филмског тима са радошћу је ишао на сет.

- У овој сезони ће бити много више акције него у претходним сезонама. Сви смо распоређени у различите родове. Имамо тенкисте, ријечну флотилу и артиљерију. Током наредних епизода имаћемо и посебне обуке са специјалним јединицама. Било је јако интересантно учествовати у свим тим акцијама, свако је морао да научи практично све везано за свој род. Пуцали смо из топова, возили тенкове и командовали. Наравно, ништа од тога не би било могуће да ту нису били прави официри и кадети, који су имали стрпљења за сва наша незнања - истакао је Јовановић.

Поред поменутих серија, Јован се одлично сналази и на даскама које живот значе, у представи “Осама-Касаба у Њујорку”, која сваким новим извођењем изазива одушевљење публике, смијех и громогласне аплаузе.

- Представа рађена по роману Владимира Кецмановића, у драматизацији Косте Пешевског и Дарка Бајића, добила је свој живот почетком априла ове године. Мислим да смо направили добар тим. Велика привилегија је што смо Ива, Исидора, Амар и ја добили шансу да још као студенти играмо доста значајне улоге у овој представи. Андрија Кузмановић маестрално игра улогу Приповједача и кроз два сата представе води публику на једно дивно путовање. Ту је још и Бранко Јанковић, који својом природношћу и талентом даје посебан печат овој представи. Чини ми се да публика излази задовољна из позоришта, а и ми смо поприлично испуњени након сваког играња - рекао је Јовановић.

За сада га, како каже, позориште више привлачи. Од старијих и искуснијих колега добио је мноштво савјета којих се придржава.

- Сматрам да је заиста најважније да глумац очува своју индивидуалност колико год је то могуће. Ако то не успије, сумњам да ће бити у стању било шта добро да понуди. Волим начин рада и организацију у позоришту - искрен је Јовановић.

“Сенке над Балканом”

Остварио је успјешне и споредне улоге у “Сенкама над Балканом”, “Монтевидео, видимо се”, те остварењу “Слепи путник на броду лудака”.

- У “Сенке” сам позван да одиграм једну малу улогу, што сам, наравно, са радошћу прихватио. Осјећао сам се као на неком свјетском сету. Оно што посебно радује јесте чињеница да је код нас снимљена серија оваквог квалитета. Серија показује да и код нас постоји глумачки, технички и продукцијски кадар који се може мјерити са много већим, свјетским, продукцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана