Представљена књига Радоја Тасића “Манастирске приче”

Агенције
Представљена књига Радоја Тасића “Манастирске приче”

Соколац - На Сокоцу су представљене “Манастирске приче” аутора Радоја Тасића, збирка од 40 прича о манастирима, као и црквама, посебно брвнарама.

Књижевник Миланко Боровчанин Ромсок рекао је на синоћној промоцији да су “Манастирске приче” својеврсна историјска читанка, монографија и етнографија.

Он је нагласио да је свих 40 прича у овој збирци обогаћено бројним легендама које, као и сусрети и разговори са људима, не дозвољавају документарним дијеловима прича да их “учине монотоним скупинама сувих података”.

- У свакој причи има лијепих литерарних дијелова, антрополошко-географских података, излета у далеку и ближу прошлост, безброј података и легенди - рекао је Боровчанин.

Говорећи о Тасићевој књизи, ауторка романа “Крвави завјет” Дијана Стјепановић из Рогатице запитала се да ли је аутор опсједнут манастирима, а посебно црквама брвнарама, те подсјетила да је Тасић издао и збирку пјесма под насловом “Звона манастира добрунског”.

- Ове приче су репортерске, кратке, јасне, концизне реченице, с тим да не могу да спорим да овдје заиста има много умјетничког и да Тасић није ни свјестан шта је ставио међу корице - истакла је Стјепановићева.

Она је говорила и о историјском значају ове збирке, наглашавајући да је Тасић на фасцинантан, маестралан начин сачувао један дио српске културне историје и српске традиције, пишући о манастирима, откривајући много података о историји, биљежећи ријечи монаха, обичних људи, вјерника.

Према њеним ријечима, на тај начин је сачувао оно што је могло бити заборављено да није остало у његовим “Манастирским причама”.

- Међу корицама ове збирке можете уочити одличног познаваоца средњовјековне књижевности који нас подсјећа на улогу Немањића у зидању манастира и на житије Светог Саве -  нагласила је Стјепановићева.

Јеромонах Серафим рекао је да ће читаоци ове књиге “осјетити да су манастири нешто посебно и најузвишеније што се може посјетити у нашим крајевима”.

- Они, пак, који још трагају за собом и који хоће да дубље спознају смисао свог живота нека потраже одговор на неком од ових мјеста која је Радоје Тасић посјетио и о којима је писао. Након таквих путешествија свачији живот може бити богатији јер ће њихове душе бити богатије Богом - навео је јеромонах Серафим.

Тасић је публици на Сокоцу признао да је ова књига у њему живјела десетак година, дозријевала и сазријевала, а репортаже је, како каже, снимао одмах по доласку са терена док је “још био под утиском слика манастирских лица, неуништивих фресака и непроцјењивих реликвија и оног блаженог мира у храмовима и на лицима монашким”.

Тасић је најавио да ускоро из штампе треба да изађу још три књиге.

Промоцију збирке “Манастирске приче” на Сокоцу организовала је Установа за културу.

О аутору

Радоје Тасић је рођен 17. марта 1953. године у селу Бијела код Вишеграда. Новинарством се бави већ 30 година. Радио је у “Вишеградским новинама”, основао Радио и телевизију Вишеград. Био је стално запослен у Српској новинској агенцији СРНА, био дописник РТС-а, Српске радио-телевизије и новинар и репортер БН телевизије из Бијељине. Био је дописник и сарадник више медијских кућа, дневних новина и недјељника. Добитник је бројних награда и признања. Урадио је 120 путописних емисија “Записи поред пута”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана