Почела Гласова смотра писане ријечи у Бањалуци: Писмен народ чита, неписмен слуша

Миланка Митрић
Почела Гласова смотра писане ријечи у Бањалуци: Писмен народ чита, неписмен слуша

Бањалука - Књижевна смотра писане ријечи, 23. Сајам књиге у организацији "Гласа Српске", отворен је данас у дворани "Борик" у Бањалуци. Сви љубитељи књиге моћи ће да уживају у трагању за новим насловима све до 17. септембра.

Сајам је отвореним прогласио наш угледни књижевник Љубивоје Ршумовић. Осврнуо се на ријечи Доситеја Обрадовића, опомињући да би требало да их се сјетимо сваке године у оваквој прилици.

- Зашто онда не бисмо приграбили мало слободе и парафразирали првог нашег министра просвете, па узвикнули: Писци, браћо моја, и писице, а не естрадни лисци и лисице! Да дани овог празника не буду само дани књига, него и дани аутора, писаца, оних мученика који цеде своје душе и своје животе да би капима свог талента улепшавали, богатили и лечили наше животе - рекао је Ршумовић.

Он је нагласио да су писци заслужили и подизање споменика на Калемегдану, али да им се не смије рушити споменик који свака генерација носи са собом кроз живот.

- Велики писци треба да живе у учионицама и читаоницама, у декламовању и памћењу, у сталном разговору са читаоцима. Његошу и Ћопићу више није потребна слава, њихова слава је нама много потребнија - казао је Ршумовић.

Он се осврнуо и на бројне књижевне гласове кроз историју и додао да сви писци, у ствари, живе кроз своје јунаке.

- Ако желимо да неки писац живи и после смрти, морамо обезбедити да његови литерарни јунаци оживе. Када публика посети Дулчинејино имање у Тобозу, сети се најпре Дон Кихота, али онда и Сервантеса. У соби Шерлока Холмса у Бекер стриту у Лондону налазе се и слике аутора сер Артура Конана Дојла. Ко у Ваљеву прошета поред бронзане Десанке Максимовић, осмехнуће се и одрецитовати "Не, немој ми прићи, хоћу издалека" - нагласио је Ршумовић.

Додао је и да се сјећања на писце чувају у анегдотама. Посебно је поменуо значај Душана Радовића и његовог стварања.

- Упркос свему, глас и мисао Душана Радовића живи у народу као лепо сазнање да су писци легитимација нације. Као потврда истине да писмен народ чита, а неписмен слуша. Као истина, да писмен размишља својом главом, а неписмен туђом - појаснио је Ршумовић.

Присутнима се обратио и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић. Свечано отварање, које је уживо преносила Радио-телевизија РС, допуњено је наступом састава "Џез поези кабаре".

На овогодишње издање "Гласовог" Сајма књиге пристигло је око стотину излагача. Они су за све посјетиоце припремили посебне сајамске попусте и цијене, али и нова издања. Сајам ће сваког дана бити отворен од 10 до 20 часова, а улаз на ову књижевну смотру је једна марка. Дани књиге у Бањалуци биће затворени 17. септембра.

Гаталица представио нови роман

Након свечаног отварања сајма, књижевник Александар Гаталица је публици представио свој нови роман "Последњи аргонаут". Ово дјело је ове године објављено у издању "Службеног гласника" из Београда. Гаталица је до сада објавио неколико романа, превео бројне античке драме на српски језик и објавио неколико књига и есеја посвећених музичкој критици. За роман "Велики рат" је добио НИН-ову награду 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана