Књижевна смотра “Гласа Српске” 23. пут отвара врата

Миланка Митрић
Књижевна смотра “Гласа Српске” 23. пут отвара врата

Бањалука - Међународни сајам књиге у Бањалуци, у организацији “Гласа Српске”, отвориће своја врата данас у 18 часова за све посјетиоце - писце, издаваче и љубитеље писане ријечи.

Својом бесједом овогодишњу књижевну смотру отвориће наш цијењени писац Љубивоје Ршумовић. Сајам, који ове године траје до 17. септембра, угостиће бројне књижевнике, те представити позната, али и нова дјела домаћих издавачких кућа као и издавачких кућа из региона.

У оквиру Сајма књиге биће одржани и трећи Међународни књижевни сусрети, које Удружење књижевника Републике Српске организује заједно са “Гласом Српске”.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић најавио је долазак бројних писаца на овогодишњу књижевну манифестацију.

- Могу да изјавим да ће уистину у Бањалуку доћи изузетни писци из 14 држава свијета и то из Француске, Сједињених Америчких Држава, Њемачке, Обале Слоноваче, Пољске, Словеније, Словачке, Бјелорусије, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Србије и, наравно, Републике Српске и БиХ - рекао је Бјелошевић.

Публика која буде пратила ове садржаје моћи ће да присуствује и свечаном отварању Међународних књижевних сусрета у четвртак, у Банском двору Културном центру, у 20 часова. Након тога биће уприличене и свакодневне промоције, у дворани “Борик” на Сајму књиге, гдје ће се сваки дан представљати по пет или шест аутора.

 - Овај наш Сајам књиге “Гласа Српске” овим чином постаје међународни јер, ево, већ трећу годину долазе писци из свијета и мислим да је то за нашу средину и за сајам веома значајно - казао је Бјелошевић.

Он је нагласио да су ови сусрети веома важни за све оне који се баве преводилачким радом, али и саме издаваче из Републике Српске који ће моћи да склопе споразуме с писцима о превођењу дјела.

- Ове године, као и прошле, биће додијељена награда трећих Међународних књижевних сусрета. Прошлогодишњи добитник ове угледне награде је руски пјесник Вјачеслав Купријанов. Жири у саставу Ранко Павловић (предсједник), Берислав Благојевић и Горан Врачар (чланови) одлучиће и ове године ко је лауреат ове награде - додао је Бјелошевић.

Радно вријеме Сајма књиге је сваки дан од 10 до 20 часова.

Издавачи

Међу овогодишњим издавачима на сајму су: “Лагуна” и “Вулкан” из Београда, “Нова књига” и “Ободско слово” из Подгорице, “Завод за уџбенике и наставна средства” из Источног Сарајева, “Кирос” из Сремских Карловаца, ЈРЗ из Земуна, “Службени гласник” из Београда, “Наклада Мате” из Груда, “Наклада Беген” из Загреба и Сарајева, “Глобосин”, “Дерета” и “Боока” из Београда, “Sezam Book” из Зрењанина, “Пчелица” из Чачка, “Патенон МАМ” из Београда и Андрићев институт из Вишеграда. Биће доступна и издања Народне и универзитетске библиотеке РС, Креативног центра и “Новости” из Београда и Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана