Сјајна остварења Куарона, Лија, Шазела, Браће Коен...

Срна
Сјајна остварења Куарона, Лија, Шазела, Браће Коен...

Венеција - Након половине приказаних филмова на овогодишњем Венецијанском фестивалу, убједљиво највише похвала и аплауза добили су Алфонсо Куарон за “Рому”, Мајкл Ли за “Петерло” и Демијан Шазел за “Првог човјека”, које неки критичари сматрају ремек-дјелима.

Куаронов и Лијев филм баве се историјски темама - кризним временима у Мексико Ситију током седамдесетих година прошлог вијека и масакром током демонстрација у Манчестеру са почетка 19. вијека.


Шазелов филм прати живот Нила Армстронга, првог човјека на Мјесецу.

Похвале су добила и браћа Коен, већ уврштена у филмске класике. Њихова “Балада о Бастеру Скрагсу” је духовота, досјетљива и црна филмска збирка неповезаних прича о времену Дивљег запада, са повременим жаокама на рачун тадашње америчке политике.

Овај филм није добио највише оцјене као Куаронов и Лијев, али је имао добар пријем код критичара и публике.

Да је овогодишњи Венецијански фестивал препун занимљивих остварења свједочи и добар пријем филма Грка Јоргоса Лантимоса - “Фаворит”, који представља својеврсну костимирану историјску фреску.

Ту је и нови филм Жака Одијара “Сестре-браћа”, који се, такође, бави каубојима.

Као највеће разочарење досадашњег дијела фестивала помиње се филм Мери Херон о чувеном вођи култа из седамдесетих година прошлог вијека убици Чарлију Менсону.

У Венецији ће данас бити премијерно приказан документарац прослављеног српског режисера Емира Кустурице “Пепе - уна вида супрема”, који се бави животом некадашњег уругвајског предсједника Пепеа Мухике.

Филм ће бити приказан у званичном програму, али ван конкуренције за главне награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана