Само једна жена освојила “Златну палму”

Срна
Само једна жена освојила “Златну палму”

Кан - Кански фестивал, који почиње вечерас, сматра се бројем један у категорији најутицајнијих филмских смотри, којим припадају још венецијанска и берлинска.

Главна награда “Златна палма” сматра се једном од најцјењенијих у филмској индустрији.

Двије “Златне палме” у Кану до сада су освојили српски режисер Емир Кустурица за филмове “Отац на службеном путу” и “Андерграунд”, те Јапанац Шохеи Имамура, Американац Френсис Форд Копола, белгијски синеасти браћа Дарден, Данац Били Аугуст и Швеђанин Алф Сјеберг.

За све ово године, од 1939, “Златну палму” је само једном добила жена, и то 1993. године Новозеланђанка Џејн Кемпион за филм “Пијано”.

У жељи да исправи ову неправду, селектор Тијери Фремо је ове године у званичну конкуренцију уврстио четири филма које су режирале жене.

Како наводи “Зидојче цајтунг”, Кански фестивал је до сада био “мушки клуб”.

“Дојче веле” сматра да њемачки аутори ријетко добијају позиве за учешће на Канском фестивалу, али напомиње да зато има много филмова у које је уложен њемачки новац. Тако су ове године четири копродукције настале њемачким суфинансирањем.

Сви релевантни филмски часописи и филмофили поздравили су одлуку да ове године “Златну палму” за животно дјело добије чувени француски глумац Ален Делон.

Награда се додјељује за, како је образложено, “фантастичну присутност легендарног глумца у историји филма”.

Ове године, у посљедњи час у програм је уврштен и нови филм Квентина Тарантина “Било једном у Холивуду”, за који се тврди да је завршен тек протеклих дана /продукција/.

Филм се бави Холивудом шездесетих година прошлог вијека у вријеме опскурне банде убица на чијем челу је био Чарлс Менсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана