Филму Рома награда БАФТА за најбољи филм

Агенције
Филму Рома награда БАФТА за најбољи филм

Филм “Рома” Алфонса Куарона освојио је вечерас у Лондону награду за најбољи филм Британске академије за филмску и телевизијску умјетност (БАФТА).

Драма која приказује живот кућне помоћнице у породици средње класе у Мексико Ситију почетком '70-их година прошлог вијека побиједила је фаворизовани филм “The Favourite” (Миљеница).

Куарон је проглашен и за најбољег режисера, а “Рома” је добила награде у укупно четири категорије БАФТА, наводи Асошиејтед прес.

Највише награда шест освојио је филм “The Favourite”, трагикомедија грчког редитеља Јоргоса Лантимоса која је имала 12 номинација.

Оливија Колман проглашена је према очекивањима за најбољу глумицу за улогу у филму “The Favourite” у којем тумачи главни лик британску краљицу Ану.

Награда намијењена најбољем глумцу припала је Рамију Малеку за улогу некадашњег пјевача групе Квин Фредија Меркјурија у филму “Bohemian rhapsody”.

Награду за најбољу мушку споредну улогу добио је Махершала Али за улогу пијанисте у филму “Green book” (Зелена књига), причи о црном музичару и његовом белом возачу током турнеје по америчком Југу 60-их година прошлог вијека.

За улогу аристократкиње Саре Черчил у филму “The Favourite” Рејчел Вајс је добила награду за најбољу женску споредну улогу.

Награде БАФТА, као и награде Америчког удружења продуцената (Producers Guild of America PGA), Америчког удружења редитеља (Diredtors Guild of America DGA) и Златни глобус, често су поуздани показатељи ко би могао да освоји престижног Оскара, чија је додијела 24. фебруара у Лос Андјелесу.

Филмови који су били фаворити за награду БАФТА имају највећи број номинација и за Оскара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана