Судије и тужиоци

Свјетлана Шурлан

Чланови Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, судије Суда БиХ и тужиоци Тужилаштва БиХ међусобно се такмиче ко је паметнији. Било је то лако закључити слушајући расправу првог дана засједања ВСТС-а у Бањалуци, одржаног у сриједу.

Иако би требало да прихвате међусобне примједбе на рад, те да учине све како би га побољшали, чланови ВСТС-а, главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и предсједник Суда БиХ Медџида Кресо углавном су покушавали да докажу како су само они у праву.

На замјерке чланова ВСТС-а на квалитет оптужница Тужилаштва БиХ, Салиховић је одговорио да је то напад на независност правосуђа и да ВСТС нема право на то. Слично је реаговао и на питање зашто Тужилаштво у приоритет рада није ставило предмете корупције за шта је ВСТС прошле године донио закључак да се мора урадити.

Одговорио је да нико тужиоцима не може говорити када ће који предмет упутити судији и да они знају када је вријеме за то. Он је с друге стране судијама Суда БиХ замјерио на благим казнама које изричу, на шта му је Кресо опет одговорила да тужиоци треба да се жале на пресуде и да не цјепкају оптужнице како би фиктивно повећали број истрага.

Поред тога, чланови ВСТС-а су оптужили судије да се праве паметни што тужиоцима по осам пута враћају оптужнице, а Кресо је оптужила чланове ВСТС-а да не знају разлоге због којих је то потребно. И тако у круг.

Спочитавала и стручност и искуство судија, тужилаца и чланова ВСТС-а и све у свему, нико није признао да није у праву и да ће пристати да побољша свој рад.

На то је као шлаг на торту дошла информација да је Колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ затражио од ВСТС -а да заузме званични став и предузме мјере поводом јавног иступа потпредсједника ВСТС-а Ружице Јукић, односно њених изјава у вези са случајем судије Суда БиХ Азре Милетић који већ мјесецима потреса јавност. Спочитавају јој то што је, како кажу, изнијела веома забрињавајући став о перцепцији рада Тужилаштва у том предмету, па захтијевају њену одговорност. То што се у случају Милетићеве још ништа не зна, није изгледа битно.

Једино око чега се слажу представници свих побројаних институција је то да је свакако нарушено повјерење у правосудне институције, али без да дају одговор ко је одговоран за то. Оно што је битно је да док из ВСТС-а, Суда и Тужилаштва не почну излазити јединствени ставови и признања за грешке у раду, као и жеља за унапређењем, повјерења јавности у правосуђе сигурно неће бити.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана