Одлазак радника

Маријана Миљић Бјеловук

Одлив радне снаге са домаћег тржишта дефинитивно је обиљежио годину на измаку. Тај проблем свакодневно је пунио новинске чланке и информативне емисије на телевизијским и радио станицама.

Људи су одлазили и раније, али не толиким темпом колико је то било у овој години. Раније је одлазио по један члан породице и у иностранству зарађивао новац за преживљавање.

Сада кофере пакују комплетне породице, које не намјеравају да се врате.

Радници су приморани да одлазе, јер послодавци нису могли да им дају веће плате, али и јер они који су то могли, нису хтјели. А боља плата и бољи услови рада свакако да су свакоме добар разлог за одлазак.

О томе проблему, нажалост, мало ко је водио рачуна све док није дошло "пет до 12", односно када више ко нема да ради у предузећима, која су почела да губе милионске вриједне послове, јер више дефинитивно немамо радне снаге.

И послодавци и власти свјесни су чињенице да нешто мора да се мијења.

Планови за рјешавање проблема који је дефинитивно обиљежио 2017. годину и за задржавање радне снаге увелико се кроје заједничким снагама на састанцима, панелима, те потписивањем меморандума и споразума, који би, како наводе надлежни требало да допринесу паду тренда одласка радника.

Влада и пословна заједница РС почели су да реализују мјере из потписаног меморандума о заједничким политикама и удруженим снагама радиће на стварању бољег пословног амбијента.

Власти наводе да ће смањити намете, а послодавци да ће за тај износ подићи плате. Има и  послодаваца који ће посегнути за додатним мјерама попут градње станова за радницима, само да би их задржали. Да ли ће заиста сви посегнути за оним што су обећали остаје да видимо.

У наредном периоду свакако ће се видјети ефекти и резултати потписаних докумената између Владе РС и послодаваца те са Савезом синдиката. Надамо се да то неће бити само једни од силних меморандума и споразума који су потписани и након тога загубљени у њиховим фиокама да скупљају прашину. Аларм за буђење одавно звони.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана