“Лекс тољага”

Вељко Зељковић

Право на имовину једно је од основних права. Неприкосновених. Свуда у свијету. Осим у Хрватској!

Годинама уназад “лијепа њихова” избјегава да врати у посјед предратну имовину физичким и правним лицима са простора бивше Југославије. Њеним стварним власницима.

Избјегава иако је на то обавезују сва међународна правна акта, Устав Хрватске и потписани међународни уговори о сукцесији.

Ова отимачина кренула је још 1991. године, када је донесена фамозна и дискриминаторска уредба о забрани располагања над овом имовином.

Недуго затим власти у Загребу ове спорне некретнине прогласише државном имовином, а онда недавно и задаше “коначни ударац” доносећи закон “лекс тољага” према којем се ова имовина може издавати у закуп на 30 година.

Образложење - спријечити од даљег пропадања бивша радничка одмаралишта на Јадрану.

Заборавише само како се ради о некретнинама предузећа из БиХ и Србије. Како све ово назвати него као класичну отимачину!

Да су којим случајем хтјели сачувати од пропадања ову некада вриједну и атрактивну имовину, онда би дозволили стварном власницима да уђу у њен посјед.

Умјесто тога потрудили су се да “озаконе” ову отимачину.

У БиХ све то нијемо посматрају. А и зашто би се бунили када су “плаћени” да ћуте.

Када нешто и буде саопштено, онда то отприлике изгледа овако: “Поздрављамо бригу Хрватске да од даљег пропадања сачува ову имовину”?! Смијешно и скандалозно.

За овакве изјаве би се у нормалним земљама, што БиХ сигурно није, летјело и ишло у затвор.

На овај начин Хрватска је готово зацементирала тренутно стање, јер у периоду док траје закуп ових некретнина стварни власници неће моћи ући у њен посјед.

Шта онда треба радити, јер постало је готово очигледно да се ова отимачина спроводи уз прећутни благослов власти у Сарајеву?

Ангажовати адвокате, пресавити табак и од државе Хрватске тражити адекватно обештећење, али и накнаду за причињену штету, јер пуних 27 година стварни власници не могу ући у посјед своје имовине.

Очекивати од бх. власти да учине нешто или да се Хрватска коначно смилује и врати ове некретнине, било би исто као и надати се добитку седмице на лоту.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана