Цика на ЦИК

Жељка Домазет

Да је БиХ по свему чудна земља, свједоче и невиђени напади на Централну изборну комисију, чији рад је не само под лупом јавности него и под невиђеним притисцима, уцјенама, пријетњама и свакојаким паушалним оцјенама.

Невиђена цика на ЦИК нарочито је изражена како се приближава објављивање и потврђивање коначних резултата општих избора и то најгласније управо од оних којима је већ јасно да су изборни губитници и да их од изборног краха не могу спасти никаква поновна пребројавања гласачких листића.

Напади на ЦИК као институцију која по слову закона треба да носи епитет независне долазе чак и од оних који су задужени за доношење законских рјешења, од самозваних аналитичара, од знаних и незнаних експерата, од оних који би да се мијешају у све и свашта. Насртаји куљају са свих страна и у овој шуми паушалних оцјена које се без икакве селекције пласирају бирачима, нико не сноси никакву одговорност за изречену ријеч. Занимљиво у свему томе је и то што се управо од грађана који су засути шумом којекаквих оцјена очекује да заокруже некога са листе која им је понуђена на дан избора.

Занимљива у свим тим чудним играма око избора и ЦИК-а је и чињеница да је јавност, а у првом реду гласачи, добила и нову рукавицу у лице. Појединци су најавом да неће преузети мандате које су освојили најдиректније признали да неће радити за гласаче којима су у изборној кампањи обећали куле и градове и да је све оно што су поручивали са предизборних говорница била само шарена лажа. Остаје да се види како ће се заиста понашати када институција која је једина у овој земљи надлежна објави изборне резултате, али да су демократију неки у овој земљи схватили на заиста чудан начин, јасно је као дан.

У земљи у којој се ЦИК-у и његовим члановима пријети, у земљи у којој се тврди да ова институција треба да буде укинута, а њени чланови похапшени, у земљи гдје се од силне шуме паушалних оцјена и којекаквих тврдњи без покрића све доводи у питање, тешко је очекивати да ће скоро закорачити у демократски свијет за који и побједници и губитници избора тврде да желе да одведу своје народе и грађане. Но, видјећемо да ли ће свеопшта галама на ЦИК престати када се карте коначно посложе и коначно утврди ко су изборни побједници, а ко губитници. До тада, цике ће сасвим сигурно бити још. Народу ове земље остало је да чека и да види хоће ли му након ове невиђене галаме бити боље.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана