Фарса правосуђа БиХ

Дарио Видојковић

Ако је још постојала нека недоумица, од јуче се брутално јасно показало да за Србе од стране правосуђа у БиХ нема правде!

Насера Орића, коме је у Сарајеву суђено за ратни злочин за убиство три српска ратна заробљеника, јуче је Суд БиХ ослободио кривице! Скандал је и да је Орићу суђено за убиство само три српска ратна заробљеника, при томе свјесно занемаривши све остале ратне злочине које је починио, међу које спадају најмонструознија убиства попут погибије судије Слободана Илића из Сребренице, којег је Орић, према исказу свједока Ибрана Мустафића, лично преклао.

Довољно је само погледати Орићев "ратни пут", који је иза себе оставио невиђену пустош у српским варошима и селима у Горњем Подрињу, попут Кравице, Милића, Ратковића, Факовића, Залазја, Братунца, Скелана, Сребренице и у другим мјестима, током којег је страдало више од 3.000 српских војника и цивила. Орић се јавно хвалио пред страним новинарима о својим "херојствима" и показивао им видео-траке са својим злочиначким и нељудским дјелима, као да су трофеји у питању. Поред тога, постоје докази у виду српских лешева, које је, између осталог, обдуцирао и патолог Зоран Станковић, и све је то документовано.

Но, све то за Суд БиХ није било довољно да се изрекне овом ратном злочинцу једина могућа казна, а то је пресуда за ратни злочин!

Елем, у питању су биле српске жртве и због тога се селективна "правда" БиХ судова и Тужилаштва показала још једном у најцрњем свјетлу и погазила овом фарсом од суђења своју правничку част! Јасно је сада да за Србе на нивоу БиХ правосуђа неће никада бити правде, а није је било ни до сада, када су искључиво Срби били оптуживани и осуђивани од стране БиХ правосудних органа за ратне злочине. Дакле, прича о "невиним муслиманским жртвама" се мора, како изгледа по сваку цијену, наставити, јер очигледно да за БиХ институције (и за оне који их покривају са Запада) само Срби морају бити једини кривци за рат и за злочине почињене у њему, а на овај начин се још једном од стране Суда БиХ "одбранио" и мит о "геноциду" у Сребреници, за који треба Срби, као дежурни кривци, да одговарају.

Поред ослобађања Орића од стране Хашког несуда, и ова ослобађајућа пресуда је овако још једном сапрала Насера Орића од сваке одговорности и кривице за све ратне злочине које је починио, како би тиме могао остати "ратни херој" једног дијела популације у дејтонској БиХ. За Србе у Републици Српској, међутим, он ће и даље бити оно што јесте, а то је доказани ратни злочинац! Послије ове фарсе правосудних органа на нивоу БиХ поставља се озбиљно питање даљег учешћа српских представника у таквим органима на нивоу БиХ, а потреба за референдумско изјашњавање о том питању поново актуелно!

Случај "Орић" је исто тако на један бруталан начин демонстрирао и потребу за српским јединством, након чега представници из редова Савеза за промјене морају да преиспитају своје ставове, да ли ће и убудуће да подржавају политичко Сарајево слијепо и науштрб интереса српског народа и Републике Српске, како су, ево, досад у више прилика чинили, и тиме довели до опасности сам опстанак Републике Српске! Ово је један тужан дан за правду, али и за све српске жртве, које су тиме још једном на најбруталнији начин убијене по други пут и по ко зна који пут понижене, само зато што су били Срби!

Ово је, међутим, и дан за коначно отрежњење свих одговорних српских политичких чинилаца у Републици Српској да се коначно уједине и да на тај начин дају снажан одговор на ову нељудску и посве срамотну судску пресуду!

Историчар др Дарио Видојковић, доцент на Универзитету у Регензбуругу

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана