Мотоциклиста ослобођен кривице за саобраћајку

Небојша Томашевић
Мотоциклиста ослобођен кривице за саобраћајку

Бањалука - Слободан Сопренић из Прњавора ослобођен је јуче у бањалучком Окружном суду кривице за изазивање саобраћајне несреће у којој је погинула Виолета Илић.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Олга Пантић. Према оптужници, које је Сопренић ослобођен,  несрећа се догодила 25. априла прошле године. У оптужници је наведено да је Сопренић, возећи пијан мотоцикл без свјетала, ударио у бочни дио "голфа 2" који је скретао испред њега на паркинг у Лужанима код Прњавора. Са Сопренићем је на мотоциклу као сувозач била Илићева, која је након судара пала на асфалт и погинула. У оптужници се још наводи да возач "голфа" није могао да види мотоциклисту јер није имао свјетла и јер се кретао 45 километра на час.

Судија Пантић је истакла да судско вијеће сматра да тужилаштво ове наводе није доказало на разумљив начин и указала на пропусте.

- Суд тужилачком вјештаку саобраћајне струке није могао да поклони вјеру јер је сумњу у тај налаз указало и само тужилаштво. Тај вјештак је у свом налазу различито навео даљину с које је други учесник, возач "голфа 2", могао да види мотоцикл. С друге стране, вјештак одбране је истакао да је мјесто несреће освијетљено и да је "голф 2" скретао улијево и пресјекао пут мотоциклисти. Тај вјештак је навео да је возач "голфа" могао да види мотоциклисту и да га је морао пропустити. Налаз овог вјештака је у сагласности са записником о увиђају и суд му је поклонио вјеру - казала је судија Пантић. Додала је да вјештак тужилаштва Жарко Јурковић није могао децидирано да се изјасни да ли је радило предње свјетло на мотоциклу. Према њеним ријечима, овај вјештак је рекао да је на вјештачење добио једну сијалицу иако имају двије, а закључио је да је задње позиционо свјетло на мотору радило у вријеме несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана