Вејзовићу шест година затвора због злочина над српским цивилима

Срна
Вејзовићу шест година затвора због злочина над српским цивилима

Сарајево - Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је некашањег полицајца Кахру Вејзовића на шест година затвора због злочина над цивилима српске националности почињеним у Ступарима код Кладња 1992. године.

Вејзовић је осуђен на шест година након што је проглашен кривим да је у периоду од јуна до септембра 1992. године мучио заробљене српске цивиле у Ступарима, ударајући их по свим дијеловима тијела.

Приликом образложења другостепене пресуде, предсједавајући Апелационог вијећа Милош Бабић рекао је да су отклоњени недостаци првостепене пресуде те је на несумњив начин утврђено да постоје сви елементи кривичног дјела злочин против човјечности.

Бабић је навео да су свједоци коректно исказивали оно што им се дешавало, шта су доживјели, чули или видјели, преноси Бирн.

“Вијеће је имало у виду да постоје разлике у свједочењима, али те разлике не доводе у питање вјеродостојност у погледу одлучних чињеница”, рекао је Бабић, додавши да је уврђено да је код оптуженог постојала воља и свијест да ће премлаћивање имати штете за цивиле српске националности.

Приликом одмјеравања казне, Вијеће је имало у виду тежину кривичног дјела, сврху кажњавања, као и све олакшавајуће и отежавајуће околности. Од олакшавајућих околности Вијеће је цијенило животну доб оптуженог у вријеме почињења дјела, његов ранији живот, држање пред судом.

Од отежавајућих околности цијењене су повреде код оштећених, бројност и начин предузетих дјела.

Вејзовић је у аугусту прошле године ослобођен кривице по 14 тачака оптужнице да је, као припадник полиције, у периоду од јуна до септембра 1992. мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ударајући их у главу и по гениталијама песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, те стављајући им пиштољ и нож под грло, пријетећи и присиљавајући их да једу папир.

До обновљеног суђења дошло је након што је дјелимично уважена жалба Тужилаштва на ослобађајућу пресуду Вејзовићу, те наложено обновљено суђење по седам тачака оптужнице.

Истовремено, Апелационо вијеће је потврдило ослобађајућу пресуду по седам других тачака оптужнице у којима се Вејзовић теретио за злостављање мушкараца српске националности у Ступарима.

Њему се првобитно судило са Сафетом Мујчиновићем, Селманом Бусновом, Нусретом Мухићем, Зијадом Хамзићем, Рамизом Халиловићем, Неџадом Хоџићем и Османом Гогићем, који су првостепеном пресудом ослобођени оптужбе за ратне злочине почињене на подручју Кладња у периоду од маја 1992. до јула 1993. године.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Трећестепеном вијећу Суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана