Суђење Николи Нешићу: Кључеви и ДНК на опушцима одали Земунца

Небојша Томашевић
Суђење Николи Нешићу: Кључеви и ДНК на опушцима одали Земунца

Бањалука - Кључеви који су пронађени код оптуженог Николе Нешића (31) из Земуна отварају касу Хришћанске адвентистичке цркве у Бањалуци, из које је, према оптужници, украдено 92.960 КМ, рекао је у бањалучком Окружном суду вјештак тужилаштва, стручњак за балистичка и механоскопска испитивања, Жарко Јурковић.

- Ријеч је о специфичним кључевима који се тешко копирају, па претпостављамо да су то кључеви спорне касе. Њима смо успјели да је отворимо - казао је Јурковић.

Трагови оптуженог Нешића откривени су и на два опушка цигарета који су пронађени у кругу Хришћанске адвентистичке цркве. То је утврђено ДНК анализом, коју је урадио вјештак специјалиста судске медицине и форензике Зоран Обрадовић.

- На спорним опушцима цигарета “пал мал” пронађени су ДНК профили мушкарца. Њиховим поређењем са ДНК профилом оптуженог утврђено је да се они подударају - казао је Обрадовић.

Окружни тужилац суду је предао и бројне материјалне доказе међу којима и авионску карту на име оптуженог, резервисану за 7. август 2018. године. Тим доказом потврђује се да је оптужени имао намјеру да побјегне из БиХ, али је ухапшен на сарајевском аеродрому. Приложене су и банковне трансакције рачуна оптуженог, из којих се види да је слао новац у Београд.

Нешић је приговорио доказима тужилаштва јер сматра да су неки незаконити  и истакао да му је ускраћено право да се жали на потврду о одузетим предметима током претреса “пежоа 205”, који је користио.

Најавио је да ће свједочити у овом предмету те затражио да суд изда наредбу за финансијско вјештачење промета новца у Хришћанској адвентистичкој цркви те реконструкцију провале у “Нестро петрол”.

- Свједок тужилаштва, радник те цркве, казао је да су позајмили 100.000 КМ и пола потрошили на радове. Како је онда могуће да је украдено 92.000 КМ ако је пола потрошено. Терете ме да сам преко кровова других установа ушао у просторије “Нестро петрола”, па је неопходно утврдити како је то изведено с обзиром на то да су у близини зграда Уставног суда РС и једног министарства - казао је Нешић.

Окружно тужилаштво Нешића терети да је од 22. јула до 2. августа прошле године провалио у Економску и Технолошку школу у Бањалуци, просторије “Нестро петрола” и Хришћанску адвентистичку цркву. Осим новца, украо је и два снимача видео-надзора и лаптоп. Штета коју је причинио овим крађама процијењена је на око 100.000 КМ.

Снимач

Никола Нешић је ухапшен у акцији бањалучке полиције “Снимач” 9. августа прошле године на сарајевском аеродрому и тако спријечен у намјери да оде у Египат, гдје је био кренуо. Након хапшења одређен му је притвор у којем се још налази. Према незваничним информацијама, он је дан прије хапшења сазнао да га полиција тражи, па је хтио да побјегне. Нешић је до сада на затворске казне осуђиван два пута због крађа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана