Пријетио казном да би узео мито

Небојша Томашевић
Пријетио казном да би узео мито

Бањалука - Еколошки инспектор у општини Сребреница Илијас Бегић (58) након што је уочио неправилности у фирми пријетио је казнама, а затим рекао да може да ми изађе у сусрет за 500 КМ, казао је у бањалучком Окружном суду директор предузећа “Мастер фриго” из Бујаковићи код Сребренице, Милисав Јовановић.

- Није директно тражио новац, али из његове приче схватио сам да треба да дам 500 КМ како не бих био кажњен. Казао је  да немамо еколошку дозволу и да фирма може бити кажњена са 20.000 КМ, а одговорно лице са 3.000 КМ. Рекао сам му да је то немогуће јер смо имали сва документа - казао је Јовановић на суђењу Бегићу кога Републичко тужилаштво терети за примање мита.

Додао је да је током контроле тражио мало времена да  провјери и пронађе спорна документа.

- Бегић је казао да може да ми изађе у сусрет, да покуша нешто. Када сам га упитао шта, он је одговорио 500. Питао сам га чега, а он је одговорио  марака. Схватио сам да толико кошта његова услуга па сам рекао да имам евре и да одемо на пумпу да их промијеним за КМ. Сагласио се с тим. Касније сам му дао паре. Записник контроле у коме је писало да је у фирми све у реду и да нема неправилности стигао је послије неколико дана поштом - казао је Јовановић.

Истакао је да је Бегић након неког времена опет покуцао на њихова врата у друштву са још једним инспектором.

- Тада ми је рекао да треба да му дам још 2.000 КМ и да ме нико неће дирати. Казао  сам да немам код себе новца, а он је потом отишао - казао је Јовановић.

Према његовим ријечима, инспектор се убрзо вратио и заједно с њим обишао фирму.

- Када је видио кромпир у складишту,  рекао је да ће узети три вреће. Нисам се бунио, јер нећу се с њим тући за кромпир. Тад је опет поменуо 2.000 КМ. Рекао је да ће ме позвати телефоном - казао је Јовановић.

Појаснио је да је у међувремену случај пријавио полицији и од истражиоца преузео 2.000 КМ које је касније у ауту предао Бегићу када се с њим нашао у Коњевић Пољу. Полиција га је након тога ухапсила. На питање Бегићевог адвоката Гордана Јовишевића да ли је он понудио мито или му је инспектор тражио, свједок Јовановић је казао да је “само дао новац”.

Инспектор Бегић у ранијем периоду сумњичен је и за крађу електричне енергије у својој кући.

Користио “дане жалости”

Оптужени Илијас Бегић почетком јула избјегао је да дође на суђење у бањалучки Окружни суд користећи дане жалости у Сребреници.

Он је тада суду упутио захтјев за одгађање почетка суђења због слабог здравља наводећи уз то да је “јули проглашен за мјесец жалости у Сребреници”. Пошто се није појавио на рочишту суђење тада није одржано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана