Отац и син спасили баку из ватрене стихије

Небојша Томашевић
Отац и син спасили баку из ватрене стихије

Милићи - Старица Загорка Дукић (83) у посљедњи трен је извучена из пожара који је захватио њену кућу у Лукић Пољу код Милића, а од ватре су је отргли син и унук и спасили јој живот.

Пожар је избио јуче око два часа ујутро, а пламен је први примијетио њен син Раденко, који живи у сусједној кући. Он и његов син одмах су истрчали и кренули у помоћ мајци и баки.

- Само пет минута да смо закаснили, све би било готово, не бисмо могли спасити баку. Кад смо стигли, дим је почео да је гуши и јако је кашљала. Пожар је избио на спрату и кров је био у пламену. Бака је била у доњем спрату куће, који је био пун дима, а у пламену је већ био и плафон. Чим смо извукли баку, плафон и кров су почели да се урушавају - испричао је Загоркин унук Светозар Дукић.

Појаснио је да је кућа старија и нема плочу, а плафон је израђен од дрвених греда и дасака које су брзо плануле јер се ватра ширила с крова.

Светозар је истакао да у тренутку уласка у кућу која се претварала у ватрену буктињу није ни размишљао о опасности.

- Било је само битно да спасимо баку, па страх нисмо имали кад ни осјетити. Све се дешавало брзо и кад смо ушли, било је пуно дима, пламен је већ кренуо да захвата све унутра. Ништа се није видјело. Срећом, бака је већ кренула према вратима да изађе па смо успјели да је извучемо прије него што је пламен захватио цијелу унутрашњост - казао је Светозар.

Према његовим ријечима, у помоћ су им притрчале и комшије, а заваљујући брзој реакцији ватрогасаца спасили су нову кућу која се налази у близини.

- Пламен са бакине куће пријетио је да захвати нашу нову кућу која је веома близу. Срећом, ватрогасци су дошли за пет минута, па смо успјели да угасимо пожар. Са ватром смо се сви заједно борили од два до пет ујутро. Причињена је велика штета и кућа је унутра уништена, али најбитније да је жива глава и да нико није повријеђен - казао је Светозар.

Испричао је да је с баком, у пожаром уништеној кући, повремено боравио и његов стриц Миленко, који ради у Црној Гори и у вријеме избијања ватре није био ту.

Ватрогасци

У гашењу пожара учествовала су два возила и три ватрогасца Територијалне ватрогасне јединице Милићи.

- Дојаву о пожару смо добили око два часа послије поноћи и одмах смо послали екипу. Пожар је угашен на вријеме и срећа је да је домаћин примијетио да се нешто дешава. Пријетила је опасност да се запали и кућа која се налази у близини. Претпоставља се да су пожар изазвале неисправне електроинсталације јер је кућа стара и трошна - рекао је старјешина Територијалне ватрогасне јединице Милићи Миодраг Пантић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана