Оптужница против Славице Ињац путовала пет мјесеци

Небојша Томашевић
Оптужница против Славице Ињац путовала пет мјесеци
Оптужница против Славице Ињац путовала пет мјесеци

Бањалука - Оптужница против бившег директора Агенције за банкарство Републике Српске Славице Ињац, коју терете за организовани криминал у предмету “Бобар банке”, путовала је из Сарајева у Бањалуку пет мјесеци, сазнаје “Глас Српске”

Суд БиХ је још 30. октобра прошле године донио одлуку којом се предмет против Ињчеве пребацује у Окружни суд Бањалука. Почетак суђења био је заказан за 27. фебруар, али се тада испоставило да Тужилаштво РС нема оптужнице па је процес морао да буде одгођен.

- Тек тада је утврђено да Тужилаштво БиХ колегама у Бањалуци није ни прослиједило оптужницу против Славице Ињац. Тако овај процес ни након пет мјесеци од одлуке Суда БиХ није могао да почне, а сада ће требати још неко вријеме да се припреме републички тужиоци као и одбрана. Због заборавности Тужилаштва БиХ дошло је до непотребног одгађања процеса - рекао је “Гласу Српске” извор близак правосуђу.

У Републичком тужилаштву потврдили су да су оптужницу против Славице Ињац примили тек 15. марта, али нису наводили детаље.

Оптужницу у предмету “Бобар банка” Тужилаштво БиХ је подигло у марту 2017. године и њом је тада обухваћено 16 особа. Стављено им је на терет  да су дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ и довела до пропасти Бобар банке.

Славици Ињац је стављено на терет да  је још од јула 2009. године имала сазнања да поменута банка послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује као директор Агенције за банкарство и спријечи пропаст. Осим ње оптужени су и:  Дарко Јеремић, Петар Цацановић, Ана Миросављевић, Драган Радумило, Соња Куртума, Саша Томић, Батрић Ђуришић, Здравко Дубов, Игор Продановић, Снежана Вујинић, Драгица Томић, Горан Игњатовић, Пајо Панић, Драго Ђукановић и Јефо Бошковић. 

Јеремић је означен као вођа организоване групе. Процес у овом предмету почео је 4. јула прошле године, да би Вијеће Суда БиХ у октобру 2018. године издвојило предмет против Славице Ињац у односу на остале оптужене. Раније је издвојен предмет против Драге Ђукановића коме се такође суди одвојено у односу на осталих 14 оптужених.

Оптужбе

Оптужене у предмету “Бобар банка” терете да су циљано пласирали кредите предузећима члановима “Бобар групе” и повезаним лицима иако  су они за те кредите имали само минимално осигурање или га уопште нису ни имали. Због таквог начина пословања пласирани кредити нису наплаћени што је довело до пропасти “Бобар банке”.

Према оптужници појединци којима су давани кредити су стекли незакониту имовинску корист у износу од приближно 125 милиона марака. Пропали су и изгубљени депозити многих институција БиХ и ентитета, средства општина и јавних подузећа и депозити грађана.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана