Наставак суђења за убиство Мирослава Лазаревића: Умјесто снимка одбрана добила омот диска

Небојша Томашевић
Наставак суђења за убиство Мирослава Лазаревића: Умјесто снимка одбрана добила омот диска

Бањалука - Републичко тужилаштво је, умјесто компакт диска (ЦД) са снимком видео-надзора на коме се види мјесто убиства Мирослава Лазаревића, адвокатима који заступају оптужене Сашу Видовића (37) из Бијељине и Александра Булатовића (33) из Бањалуке доставило писани документ о томе и фотографију омота траженог ЦД-а.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду Булатовићев адвокат Мирна Делалић.

- Тражили смо снимак видео-надзора с објекта фирме “Високотекстил” на којем се види мјесто убиства. Међутим, добили смо писани документ и копију омота диска - казала је Делалићева.

Тужитељка Драгица Глушац рекла је да је снимак небитан јер се не односи на вријеме догађаја и признала је да тражени ЦД није у тужилаштву. Појаснила је да је службено лице које је прегледало снимак саставило записник о томе и то је предато као доказ. Бранилац Видовића, адвокат Русмир Каркин, истакао је да није тачно да се спорни снимак не односи на вријеме убиства и затражио да одбрана добије диск са снимком. Тужитељка је као доказе против оптужених суду предала и неколико докумената из истраге, међу којима су записници о увиђају убиства. Тиме је завршила извођење планираних доказа и истакла да је припремила измјену оптужнице у овом случају. Одбрана обојице оптужених приговорила је доказима тужилаштва.

- Оригинални записници увиђаја и скица лица мјеста, које је одбрана копирала, нису имали печате. Очигледно је да су они накнадно печатирани. Тужилаштво фалсификује доказе - казао је Каркин.

Суд је прихватио поменуте доказе тужилаштва, а предсједник судског вијећа Пане Гаврић је истакао да ће о приговорима одбране одлучити накнадно. Републичко тужилаштво терети Булатовића и Видовића да су 16. октобра 2016. Лазаревића усмртили када су на њега испалили 24 хица из аутоматске пушке док је возио аутомобил у Источном Новом Сарајеву. Након злочина су побјегли у Сарајево, гдје су заједно с оружјем запалили украдени BMW X5 којим су побјегли. Њима поново суде јер је Врховни суд РС укинуо ранију пресуду Окружног суда Бањалука којом су били осуђени на 39 година затвора због овог злочина. Булатовић је био добио 19, а Видовић 20 година робије.

Одбрана

Бурну расправу између адвоката оптужених и тужитељке изазвало је њено коментарисање приједлога доказа одбране. Тужитељка се противила извођењу скоро свих предложених доказа и саслушању свједока. Суд је након тога прихватио већину предложених доказа и саслушање 10 свједока, али је одбио приједлоге нових ДНК и балистичких вјештачења јер сматра да су непотребна. Видовићев бранилац Русмир Каркин је упозорио да је материјал за ДНК анализу у Београд носио главни тужилац и да се не зна да ли је пушка вјештачена у овом случају враћена у суд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана