Епилог акције Заги:Држављанима БиХ 43 године робије

Небојша Томашевић
Епилог акције Заги:Држављанима БиХ 43 године робије

Тренто - Шесторица држављана БиХ осуђена су јуче у италијанском граду Тренто на 43 године и 10 мјесеци затвора због сумње да су били дио организоване криминалне групе која је такозваном "Балканском рутом" у Италију прокријумчарила 12 килограма кокаина и осам килограма марихуане.

 

Анис Шерифовић добио је 13 година и четири мјесеца,  а Захид Шерифовић 12 година затвора. Елдин Каметовић осуђен је на седам, Мерис  Халилчевић на четири и по године, Драган Хилак на четири, а Борис Торбица на три године затвора. Од седморице оптужених држављана БиХ Дражен Грабовац из Српца ослобођен је свих оптужби.

Заједно са држављанима БиХ, Суд у Тренту осудио је и седам Италијана на укупно 32 године и осам мјесеци затвора. Осуђени су Антонио Гароло на осам, те Матео Пиколото и Андреа Мајор на по три године и четири мјесеца затвора. По три године затвора добили су Бруно Емер и Елиса Мосер, док су Симоне Печер и Матиа Брозегини осуђени на по шест година затвора.

Оптужби су ослобођени Кристиан Ферари, Мустафа Јелбауи, Алесандро Доригони, Франко Паоли и Андера Раванели.

Према пресуди ова група је дуже вријеме из БиХ преко Хрватске и Словеније, уз помоћ курира, кријумчарила велике количине наркотика у Италију. Оптужени Захид и Анис живјели су у Перегини у Италији и били су задужени за одржавање везе између нарко-дилера у тој земљи и оних у БиХ и иностранству. Претпоставља се да вриједност дроге коју су они прошверцовали на нарко-тржишту достиже милион евра. Осуђени Гароло био је задужен за финансирање шверца те је групи обезбиједио 100.000 евра за те послове. Остали осуђени учествовали су у превозу и складиштењу наркотика.

Ова група шверцера пала је у акцији "Заги" крајем фебруара прошле године када су ухапшена 22 нарко-дилера. Сви осумњичени ухапшени су у Италији, а акција је реализована у сарадњи са полицијским агенцијама из БиХ, Хрватске, Словеније и Аустрије. Осуђена криминална група дјеловала је на подручју Италије, Словеније, Хрватске и БиХ. Била је састављена од Италијана, Бошњака, Хрвата, Мароканаца и Македонаца. У акцији је заплијењено више од 20 килограма дроге, 12 пушака, те више од 13.500 евра који потичу од трговине наркотицима, као и један мотоцикл.

Акцијом "Заги" било је обухваћено 29 осумњичених и шест их је ухапшено раније - у периоду између новембра 2015. и децембра 2017. године.

 

Прислушкивани телефони

Истрага у вези са криминалном групом трајала је од августа 2017. до фебруара 2018. године. Током истраге, осумњиченима су све вријеме прислушкивани телефони, а они су праћени. Према подацима италијанске полиције, снимљено је око 120.000 разговора између осумњичених, а прислушкивано је 138 телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана