Заустављено осам пошиљки опасних играчака

nezavisne.com
Заустављено осам пошиљки опасних играчака

Бањалука - За девет мјесеци ове године забрањен је увоз осам пошиљки дјечјих играчака поријеклом из Кине, укупно 3.664 играчке, и то због недозвољеног садржаја фталата и лаког извлачења нити, потврдили су за "Независне" у Инспекторату РС.

"За девет мјесеци ове године приликом увоза Инспекција је прегледала преко 200 пошиљки играчака, од којих је узела 113 узорака за лабораторијску анализу параметара исправности и квалитета, као што су миграције тешких метала, садржај фталата, отпуштање боја, извлачење нити и косе, истицање прописаних упозорења на декларацији и друго", појаснили су у Инспекторату.

Према њиховим ријечима, на основу споразума Инспектората РС и Агенције за надзор над тржиштем БиХ, Инспекција је у овој години вршила узорковање дјечјих играчака у унутрашењем промету.

Навели су да је испитано седам узорака играчака, а код три је анализом утврђен недозвољен садржај фталата, на основу чега су, како кажу, уништене 573 небезбједне играчке.

Фталати су естери фталне киселине, који се користе као пластификатори и могу бити спорни за здравље.

Истакли су да је у оквиру обиљежавања Међународне седмице превенције тровања оловом Републичка здравствена инспекција, као и претходних година, радила циљано узорковање предмета опште употребе ради испитивања садржаја олова, између осталог и играчака.

"Након извршених анализа сви узорци су оцијењени као здравствено исправни и безбједни за употребу", казали су у Инспекторату.

Упозорили су да највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови, који се лако одвајају, дјечје играчке с магнетима због опасности од гутања магнета, садржај фталата, оштри дијелови, који могу изазвати повреде дјеце и непријатан мирис играчака, као и лако извлачење нити и косе, те лако скидање боје.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон", казала је за "Независне" да сам налаз Инспектората говори колико су безбједне играчке на нашем тржишту.

"Сви морамо пратити систем брзог узбуњивања за опасне непрехрамбене производе како бисмо видјели шта је у окружењу забрањено и која врста играчке", нагласила је Марићева те додала да се дешава да неке играчке не прођу контролу у БиХ, али су већ прошле у земљама у окружењу, па је, како каже, зато битно пратити овај систем.

Нагласила је да је веома важно за грађане да постоји оваква врста контрола.

"Понекад и родитељи дјеци купе играчке које нису подобне за њихов узраст. Много је играчака са ситним дијеловима на које не обрате пажњу", појаснила је Марићева.

Навела је да родитељи морају водити много рачуна када дјеци дају играчке којима се играју или да се дјеца барем играју под надзором родитеља.

Један родитељ из Бањалуке рекао је да купује дјечје играче из Кине само због цијена јер су повољне.

"Уплашило ме кад сам чуо да неке играче садрже опасне материјале у себи, па сам одлучио да је боље да сакупљам новац и купим неку квалитетнију него ове спорне", рекао је он.

Извршене 102 контроле

Републичка тржишна и здравствена инспекција су у овој години извршиле 102 контроле проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа који се прометују на тржишту РС. Контролисана су 92 модела различитих производа, као што су кафе-апарати, продужни каблови, усисивачи, вентилатори, столице за вањску употребу, заштитна обућа, електричне пиле, плоче на бази дрвета за употребу у грађевинарству, дјечје играчке и друго. Од 84 лабораторијски анализирана узорка, код 37 типова производа утврђене су неусклађености с прописаним условима безбједности.

У случајевима када је ријеч о административним недостацима, као што су недостатак упутства за употребу, непотпуна декларација или слично, инспекција је наложила отклањање недостатака, након чега су субјекти извршили усклађивање 2.411 комада производа како би испуњавали прописане норме, док је због неусклађености које се нису могле отклонити са тржишта повучен и уништен 971 комад производа. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана