Загађени ваздух узрок 136 смртних случајева у Тузли

Срна
Загађени ваздух узрок 136 смртних случајева у Тузли

Праг - Загађење ваздуха прашином у Тузли током прошле године било је дупло веће од дозвољеног и изазвало је више од стотину пријевремених смртних случајева, наведено је у најновијем извјештају под називом “Подизање смога”.

У документу, који су објавили мрежа невладиних организација “Бенквоч”, Алијансе за здравље и животну средину ХЕАЛ и Центра за екологију и енергетику у БиХ, наведено је да су мјерења загађења ваздуха током пет мјесеци у 2018. години показала да је просјечан ниво грубих честица ПМ 10 двоструко виши од дозвољеног и да износи 78,9 микрограма по метру кубном, док је просјечно годишње законско ограничење 40 микрограма.

У извјештају је истакнуто да је у 98 од 144 дана прекршено дневно ограничење, док је прекорачење дозвољено максимално 35 дана годишње. Интернет страница мреже “Бенквоч” пише да је независно праћење организовано због тога што не постоји званично мјерење ПМ 10 у Тузли, већ само за фине честице, познатије као П 2,5, иако у БиХ постоји ограничење и за грубе честице. У документу је истакнуто да је загађење финим честицама узрок 136 смртних случајева у Тузли током прошле године, што је 17 одсто од свих смртних случајева лица старијих од 30 година. Уколико би загађење остало у оквирима дозвољеног, оно би и даље било узрок смрти 63 одрасла лица у Тузли, мада би поштовањем препорука Свјетске здравствене организације то могло да буде избјегнуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана