За седам мјесеци 1.800 инспекцијских контрола игара на срећу

ATV
За седам мјесеци 1.800 инспекцијских контрола игара на срећу
За седам мјесеци 1.800 инспекцијских контрола игара на срећу

Инспектори Републичке управе за игре на срећу истрајни су у спречавању илегалног приређивања забавних игара. За протеклих седам мјесеци, у 1.800 инспекцијских надзора, правна и одговорна лица су за казне укупно издвојила 73 хиљаде марака, тврде из Управе.

Бањалука, Зворник, Бијељина и Приједор предњаче у илегалном приређивању игара на срећу.

"Инспектори врше надзор над приређивањем игара на срећу, улазе у кладионице, путем уплатно-исплатних мјеста, терминала за спортско клађење, аутомата за игре на срећу, класичне томболе и електронских игара. Док, забавне игре, то су игре које су намијењене искључиво дјеци, најчешће се приређују у парковима, тржним центрима, путем аутића, коњића које сте могли видјети у парковима", каже Марина Селак, начелник Одјељења за инспекцијски надзор Републичке упра за игре на срећу.

Забавне игре нису ништа мање ризичне. Напротив, намијењене су најмлађима, па захтјевају честу провјеру. Наљепница о техничкој исправности и наљепница издата од Републичке управе за игре на срећу на аутомату за забаву гарантују исправност, а самим тим и безбједност дјеце. 

"Обратим пажњу да ли је све исправно, а за све остало не знам. Ја мислим да је исправно. Мислим да не би ту стајали да није све уреду."

"Имам двије мале дјевојчице и не сматрам да је то за њих."

"Сваки родитељ би сигурно хтио да зна да ли су те играчке и таква средства за играње исправна. Претпостављам да прије постављања постоје некакве процедуре које захтијевају да се ти производи провјере, као што се и многи други провјеравају", кажу анкетирани грађани.

Почетак школске године носи нове, додатне проблеме инспекторима Републичке управе за игре на срећу. На терену се сусрећу и са малољетницима који недозвољено учествују у овим играма.

Малољетници најчешће користе самоуслужне аутомате. Како би лакше сузбили овај проблем, инспекторима ће у помоћ пристићи и полицајци који ће олакшати идентификовање малољетника, али и санкционисање оних који им допуштају да буду на оваквим мјестима. 
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана