Ускрс симбол побједе живота

Милијана Латиновић
Ускрс симбол побједе живота

Бањалука - Мисама које су јуче служене широм Републике Српске и БиХ, вјерници католичке вјероисповијести прославили су највећи хришћански празник Ускрс који симболише побједу живота над смрћу.

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић који је предводио свечану мису у катедрали Срца Исусова у Сарајеву, у присуству многобројних вјерника честитао је Ускрс и нагласио да се овог дана слави Исусова побједа над смрћу, злом и враћа нада човјеку да открије смисао живота и патње.

- Међутим, колико год ми имамо дивне способности људског разума, развоја технике, не знамо вредновати живот, живот који је дар. Нико од нас није заслужио овај дар имати, Бог нам га је дао. Који пут не знамо ни захвалити за тај дар живота, али га не знамо ни чувати - рекао је Пуљић и нагласио да је слобода без одговорности убитачна.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица рекао је да Ускрс значи побједу живота те истину, правду, добро и мир.

- Исус Христ је уистину ускрснуо и поручује свима вама мир. Тај исти Исус је и овдје данас, код нас у Бањалуци, у овој катедрали и у свим другим црквама широм свијета и у спаљеној париској катедрали - рекао је Комарица у обраћању вјерницима на миси у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци. Он је позвао на мир међу људима, суграђанима и комшијама.

Бањалучани који су се јуче окупили у катедрали на миси нису скривали радост што у кругу најмилијих прослављају највећи хришћански празник.

- Припремали смо се три дана за Ускрс. Празновање је почело још на велики четвртак, а потом смо у петак фарбали јаја и припремали перетке. У суботу увече ишли смо на мису гдје смо дочекали Ускрс - казала је Ивона К.

Највећи хришћански празник прославили су вјерници који вријеме рачунају по грегоријанском календару.

Ускрсом се слави ускрснуће Исуса Христа, који је према хришћанском вјеровању, осуђен у четвртак, разапет на крсту у петак и тај дан се сматра најтужнијим у хришћанском свијету, а ускрснуо у недјељу. Ускрс слави Исусов прелазак из смрти у живот, а празник представља љубав, помирење и праштање.

Честитке

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић честитао је Ускрс надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу, бискупима, свештенству, редовницима и свим римокатолицима у Републици Српској и БиХ.

- У своје и у име Републичког секретаријата за вјере поводом Ускрса упућујем Вам искрене честитке, уз жеље да вођени Христовим учењем и порукама живимо и радимо на добробит свих нас - поручио је Давидовић. Честитке су упутили и највиши званичници Српске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана