Удар по новчанику опаметио возаче

Милијана Латиновић
Удар по новчанику опаметио возаче

Бањалука - Примјеном новог Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ смањен је црни биланс, а возачи су из страха од високих казни ревносније везали сигурносни појас, а дјецу возили у ауто-сједалицама.

Велика очекивања од новог закона донекле су оправдана у пола године од почетка његове примјене, и како се и претпостављало, "удар" по новчанику једино је што домаће возаче може натјерати да смање гас.

- Посматрајући показатеље у првих шест мјесеци у односу на исти период 2016. године, евидентно је смањење укупног броја саобраћајних несрећа за око пет одсто, а најзначајније је смањење броја несрећа са погинулим лицима и то за 36,1 одсто - истакли су у Министарству унутрашњих послова РС.

Додају да је у периоду од јануара до јуна погинуло 45 особа, док је у истом периоду прошле године тај број износио 68.

Смањен је и број повријеђених у саобраћају, а статистике показују и да је било мање несрећа са материјалном штетом.

- Узимајући у обзир наведени период, у 2017. години број тешко повријеђених лица у саобраћају мањи је за 10,1 одсто, а број лакше повријеђених за 17,4 одсто - навели су у МУП-у.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да су пооштрене казне и превентивне кампање очигледно дале резултате.

- Страх од казне пресудан је на свијест учесника у саобраћају, док остатак чине превентивне кампање. Саме казне не дају дугорочне резултате. Људе је неопходно едуковати и убиједити да поштовање прописа спасава живот - рекао је Радовић.

Појашњава да је казнена одредба да се возачу који кроз насељено мјесто вози брзином већом за 20 километара на час од дозвољене, одузима и возачка дозвола, у великој мјери утицала на смањење броја саобраћајних несрећа.

- Сама мјера одузимања возачке дозволе утицала је на смањење брзине, а тиме и на мањи број погинулих у саобраћају - додао је Радовић.

Нови Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ ступио је на снагу 15. фебруара, а највише пажње привукле су високе новчане казна за поједине прекршаје.

Тако је казна за изазивање саобраћајне несреће од 1.000 до 5.000 КМ, за вожњу са више од 1,5 промила алкохола у крви од 400 до 1.000, а исто толико и за за превоз дјетета млађег од 12 година на мјесту сувозача, као и за кретање брзином већом за 30 километара на сат од дозвољене.

Међу пооштреним казнама је и она за невезивање сигурносног појаса током вожње, а сви који прекрше ову законску одредбу морају да искеширају од 100 до 300 КМ. Исту цијену платиће и возач који за вријеме управљања аутомобилом користи мобилни телефон.

Акције

Из Министарства унутрашњих послова РС истичу да су у протеклом периоду спроводили континуирано планске акције чији је циљ побољшање стања безбједности у саобраћају.

- Наставићемо и у будућности са контролама учесника у саобраћају, а све с циљем настављања позитивног тренда - истакли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана