УКЦ: Кључни проблем у набавци лијекова - Закон о јавним набавкама БиХ

Срна
УКЦ: Кључни проблем у набавци лијекова - Закон о јавним набавкама БиХ

Бањалука - Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске саопштио је да има обезбијеђен новац за набавку средстава и лијекова за нормално функционисање, али да, због комликованих законских процедура, није у могућности да га искористи, те да је кључни проблем у спровођењу Закона о јавним набавкама БиХ и у Канцеларији за разматрање жалби.

Из УКЦ-а појашњавају да Канцеларија за разматрање жалби БиХ не препознаје приоритете, због чега се сва роба и медицинска средства која некоме могу да спасе живот, законски третирају на исти начин. У овој здравственој установи истичу да су све тенденциознији написи у медијима о недостатку појединих средстава и лијекова у којима се окривљује руководство УКЦ-а нетачне и непровјерене информације.

Како наводе из УКЦ-а, посљедњи примјер је расписивање тендера за набавку хируршких конаца у децембру прошле године када се на рјешење поводом жалбе чекало три мјесеца, умјесто законски предвиђеног рока од 15 до 30 дана.

То доводи УКЦ у ситуацију да не може обезбиједити континурано снабдијевање овим и сличним стратешким материјалима иако су благовремено предузете све мјере и активности да се предметна процедура јавне набавке спроведе у роковима који обезбјеђују континуирано снабдијевање, наводи се у саопштењу.

“Неажурношћу или нечињењем других органа који су укључени у систем јавних набавки трпимо посљедице на које у садашњим условима функционисања Канцеларије за разматрање жалби не можемо утицати”, наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а апелују на медије, као један од најутицајнијих фактора у друштву, да изврше позитиван притисак на све субјекте у систему јавних набавки /Канцеларија за разматрање жалби БиХ и примјениоце Закона о јавним набавкама/ да би ови и слични проблеми били отклоњени, превасходно на добробит и задовољство корисника услуга ове здравствене установе.

Из УКЦ-а подсјећају да је ово највећа здравствена установа у Српској у којој се свакодневно амбулантно збрине више од 5.000 пацијената, а болнички се лијечи више од 1.000 пацијената на дневном нивоу.

“Наша установа подржава сваку иницијативу која ће на крају довести до рјешавања проблема ако он постоји и стварања бољег амбијента за лијечење наших пацијената. Међутим, не подржавамо јавне иступе појединица, удружења и организација који олако доносе закључке о функционисању највеће здравствене установе у Српској, те обмањујући јавност, уносе панику међу најосјетљивије категорије становништва”, наглашавају из УКЦ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана