У поцијепаним хлачама долазе ученице, али и мајке

nezavisne.com
У поцијепаним хлачама долазе ученице, али и мајке

Бањалука - Иако је Закон о средњем васпитању и образовању РС ступио на снагу у мају и њиме је прописано доношење етичког кодекса за ученике и раднике школе, из образовних установа истичу да засад имају само интерни кодекс за ђаке и професоре, те да су већ у првим данима ове школске године неке ученике упозорили на непристојно облачење, као што су поцијепане фармерке и кратке сукње.

Надлежни у школама се надају да ће у скорије вријеме добити прецизан етички кодекс, па ће се тачно и знати које непримјерено облачење и понашање могу бити санкционисани.

“Закон о средњем васпитању и образовању ступио је на снагу у мају ове године те је законом прописано доношење етичког кодекса за ученике и раднике школе, али Министарство просвјете и културе РС није започело рад на изради етичког кодекса. Када буде припремљен, етички кодекс биће доступан јавности”, казали су кратко из Министарства просвјете и културе РС.

Вида Малешевић, директорица бањалучке Гимназије, истиче да имају интерни кодекс,  а да гимназијалци већ знају шта смију у школи, а шта не.

“Ђаци знају да треба да се пристојно обуку, да нема мини  хаљина, да нема папуча за плажу, као и кратких хлача за дјечаке. И ови првачићи су дошли скоро пристојно обучени, тако да су њима  већ први дан  разредници рекли шта је кућни ред школе, како треба да се понашају у школи”, казала је Малешевићева.

Она је навела да они годинама немају проблем са непристојним облачењем ђака.

“Мада дешавало нам се раније да ученице дођу поцијепаних фармерки, али ми скренемо пажњу и упишемо напомену, те и владање се снизи ако има више напомена у дневнику или чак позовемо родитеља и скренемо пажњу да дијете не може тако да долази у  школу”, рекла је  Малешевићева за “Независне”.

Истиче да би било добро да и родитељи ђака поштују та правила, јер, како каже, дешава се да неки родитељи дођу обучени управо онако како забрањују дјеци да долазе на наставу.

Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије и директорица Угоститељско-економске школе у Приједору, истиче да на часовима одјељенске  заједнице упозоре ученике на пристојност у облачењу и понашању.

“Будући да је усвојен нови Закон о средњем образовању, очекујемо да ћемо и ми као основне школе добити кодекс облачење, што би и нама увелико олакшало рад са дјецом, али и са родитељима, јер постоје родитељи  који желе на папиру да виде правила”, казала је Совиљова.

Додала је да инсистирају на пристојности у облачењу, односно да ученице не облаче мини сукње, деколтиране мајице, кратке хлаче...

“Ни за модерне поцијепане хлаче нема мјеста у школи и не сматрамо да смо конзервативни, него се учимо правилима доброг понашања”, казала је Совиљова.

Додала је да се дешава да ученици буду упозорени да се пресвуку уколико дођу  непримјерено обучени.

“Мада не дешава се само да дјевојке буду упозорене да не долазе у поцијепаним хлачама, него и мајке дођу на информације у 'мало више' поцијепаним фармеркама”, потврдила је Совиљова. 

Према њеним ријечима,  они су у Угоститељско-економској школи са ђацима и родитељима донијели заједничку одлуку о искључењу мобилних телефона у току наставе и одлагању у ормариће.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе, истиче да су разредне старјешине на првом часу приликом подјеле распореда указале  на интерне правилнике и кодексе облачења.

“Односно, све оно што кућни ред школе захтијева да се ради и уколико дође до ремећења, професори опомињу, зовемо родитеље ако се ђаци не понашају како треба”, казао је Бајић.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа Семберије, истиче да се знало дешавати да ученици дођу непристојно обучени, те буду враћени са наставе да се пресвуку.

“Што се тиче мобилних телефона у школама, ми смо се огранизовали и направили смо  мјесто гдје ће ученици одложити телефоне и у току наставног процеса не могу их користи”, казао је Ђурић за “Независне”.

Шта није пожељно у школама

  • Поцијепане фармерке
  • Мини хаљине и сукње
  • Папуче, јапанке
  • Шортсеви

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана