Сутра изрицање пресуде за злочине над Србима на подручју Хаџића

Срна
Сутра изрицање пресуде за злочине над Србима на подручју Хаџића
Сутра изрицање пресуде за злочине над Србима на подручју Хаџића

Сарајево - У Суду БиХ сутра ће бити изречена пресуда осморици оптужених за злочине над Србима у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју општине Хаџићи.

Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Халида Човића, Бећира Хујића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера за нечовјечно поступање, наношење физичке и душевне патње затвореницима у логорима на подручју хаџићке општине.


У завршној ријечи Тужилаштво БиХ је затражило да сва осморица оптужених буду проглашени кривима.

Тврдње из навода оптужнице да је српско становништво општине Хаџићи незаконито привођено и затварано у логоре у којима су владали нехумани услови, те премлаћивано и тјерано на принудни рад, Тужилаштво је доказивало саслушањем 77 свједока и извођењем више од 1.400 материјалних доказа.

Доказни поступак Тужилаштва БиХ трајао је око три године, а већина свједока су бивши затвореници који су говорили о заробљавању, довођењу у логоре и злостављању.

Одбране оптужених затражиле су њихово ослобађање, а саслушањем 75 свједока и улагањем великог броја материјалних доказа настојале су доказати да су они своје функције обављали у складу са законом и условима који су владали у рату.

Ђелиловић је у вријеме на које се односи оптужница био предсједник Скупштине општине Хаџићи, те Кризног штаба и Ратног предсједништва општине, Човић начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и члан Кризног штаба, а Шабић командир полиције у Пазарићу.

Казић је био командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ, док су Хујић и Човић били управници и замјеници управника логора "Силос". Мешановић је био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у магацину у касарни "Крупа", а Нермин Калембер стражар у "Силосу".

Изрицање пресуде заказано је за 9.00 часова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана