Сламка спаса за српска огњишта у ФБиХ

Милијана Латиновић
Сламка спаса за српска огњишта у ФБиХ

Бањалука - На адресу канцеларија за пружање стручне помоћи избјеглим и расељеним Србима, чија су огњишта у ратном вихору остала у ФБиХ, дневно стиже и до 50 захтјева оних који хватајући се за сламку спаса покушавају да сачувају своју имовину.

Усклађивање катастра и земљишних књига у ФБиХ почело је лани, а процјењује се да су Срби власници око 6.500  квадратних километара имовине у том ентитету. Због бројних пропуста оних који у Федерацији кроје законе, многи Срби на вријеме нису информисани о упису имовине, због чега страхују да ће остати без својих имања.

Како би помогли њима, али и свима онима који тек треба да упишу своју имовину, Министарство за избјеглице и расељена лица РС је у сарадњи са Републичком управом за имовинско-правне послове отворило крајем маја у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Зворнику, Невесињу и Источном Новом Сарајеву канцеларије за бесплатну правну помоћ.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Радован Грајић каже да је много Срба чија су имовинска права у ФБиХ грубо нарушена.

- Закон о земљишним књигама ФБиХ по којем се ради упис у нову грунтовну књигу је дискриминирајући за све оне који тренутно не живе у ФБиХ, јер не могу да дођу до информације када је јавни позив у некој општини расписан и до када је остављен рок за упис имовине. Информације се објављују у тамошњем “Службеном гласнику” или у неким локалним медијима, који су Србима избјеглим из Федерације недоступни. Наш задатак је да свима њима пружимо благовремене информације и помогнемо да сачувају своја имања - рекао је Грајић.

Истиче да је процес усклађивања катастра и земљишних књига у трећини локалних заједница у ФБиХ завршен, у трећини је у току, док ће преостале општине и градови у наредном периоду расписивати јавне позиве.

- Највише проблема је на подручју Бихаћа и Мостара, гдје Срби немају већинску власт - нагласио је Грајић, истичући да на адресе појединих канцеларија у РС дневно стиже и до 50 захтјева за помоћ.

Предсједник Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица РС Игњат Симић велике наде полаже у рад канцеларија, које ће, како каже, бар донекле ублажити огромну штету коју Срби трпе у ФБиХ.

- Срби су и четврт вијека након рата у подређеном положају у ФБиХ и свакодневно се суочавају са разним злоупотребама, пљачком и отимачином имовине - казао је Симић.

На какве све препреке наилазе они који годинама покушавају да се врате на вјековна огњишта, прича он, свједочи примјер једне Мостарке.

  • По завршетку рата она је од државе откупила свој стан у центру Мостара. Упркос пресуди 2013. године у њену корист, деложација станара који су заузели тај стан још није извршена, чиме је њено право на имовину нарушено - испричао је Симић и додао да сличних примјера има широм ФБиХ.

Канцеларије

Избјегли и расељени Срби који имају имовину у ФБиХ за бесплатну стручну помоћ могу се обратити у канцеларију у Бањалуци, на број телефона 051/456-258 или мејл адресу [email protected] или у канцеларију у Бијељини на број 055/490-940 или мејл [email protected].

Број канцеларије у Мркоњић Граду је 050/490-218, а мејл [email protected], Зворнику 056/490-132, [email protected], Невесињу 059/490-282, [email protected], те у Источном Новом Сарајеву 057/490-130, док је мејл [email protected].

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана