Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС: Веће плате заустављају одлив кадра

Милијана Латиновић
Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС: Веће плате заустављају одлив кадра

Влада РС обавезна је да учини све да дође до повећања плата радницима у Српској, јер то је једини начин да се млади, квалификовани људи зауставе овдје, да имају сигуран посао и плату од које могу живјети и формирати породицу, рекла је у интервјуу за "Глас Српске" предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић поводом Међународног празника рада.

- Број људи у Заводу за запошљавање се смањује, али се не повећава у истом омјеру број запослених, јер одлазе тамо гдје ће моћи да живе од свог рада - истакла је Мишићева.

* ГЛАС: Како ће радници ове године обиљежити 1. мај?

МИШИЋ: Радника се сви сјете пред 1. мај. Међутим, наша прича је свакодневна, као и проблеми. У овом тренутку имамо двије врсте радника, оне који редовно примају плате и доприносе и оне који имају изузетно ниске и нередовне плате и доприносе. Такође, видљива је разлика у износу плата јавног и реалног сектора. Плате у привреди стагнирају. Тражимо да то питање буде стављено на дневни ред оних који доносе одлуке, прије свега Владе РС. Немамо још ни општи колективни уговор.

* ГЛАС: Прошле године сте организовали мирну протестну шетњу и на тај начин обиљежили 1. мај. Какви су планови за ову годину?

МИШИЋ: Ове године нећемо организовати протесте већ дајемо шансу преговорима и општем колективном уговору.

* ГЛАС: Како оцјењујете положај радника у Српској ?

МИШИЋ: Сви очекујемо да буде боље и чинимо све да би до тога дошло. У једном дијелу металске индустрије и рударства је почетком године дошло до повећања плата. Међутим, то је тек појавни облик.

* ГЛАС: Да ли се и у којој мјери поштује Закон о раду који гарантује минимална радничка права?

МИШИЋ: Закон о раду се не примјењује у капацитету у којем би требало. Узима се шта коме одговара и колико одговара, а штету трпе радници, а након тога и сама држава. Постоје и честити послодавци који све поштују. Закон о раду без колективног уговора не може да се примијени у свом најважнијем дијелу, а то су зараде и оно што припада раднику и зато смо тражили његове измјене.

* ГЛАС: На којим измјенама Закона о раду инсистирате?

МИШИЋ: Материјалне и техничке грешке су прва ствар коју треба исправити, а затим и поглавље репрезентативности. Битно нам је и питање отпуштања радника и тражимо да се врати дисциплински поступак. Важно је и питање рјешавања спорова између радника и послодавца. Најнижа плата се такође мора другачије дефинисати.

* ГЛАС: До када би те измјене требало да буду завршене?

МИШИЋ: Закон о раду би требало до избора да буде донесен. Неки ће рећи да користимо предизборно вријеме. Да, користимо, што је сасвим легитимно. Сасвим је оправдано у овом периоду вршити притиске да бисте дошли до онога што је важно за раднике.

Регрес

* ГЛАС: Шта су приоритети у наредном периоду?

МИШИЋ: Надамо се да ћемо почетком маја ријешити питање општег колективног уговора. Преговори су у самом финишу. Очекујем да ће у Унији удружења послодаваца РС преовладати савјесни послодавци и да неће правити драму да најнижи износ регреса буде 410 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана