Рамазански бајрам дочекан с радошћу

Милијана Латиновић
Рамазански бајрам дочекан с радошћу

Бањалука - Вјерници исламске вјероисповијести широм свијета у петак су почели прославу једног од највећих празника Рамазанског бајрама, који се три дана празнује у кругу породице.

Централна бајрамска свечаност у БиХ одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, а молитву је пред великим бројем вјерника одржао поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

- Знамо да је Божја стаза трновита, али њоме устрајно ходамо, с надом да ћемо ипак сигурни стићи до циља - истакао је Кавазовић.

Централна свечаност у Бањалуци одржана је у Ферхадији, а молитву је предводио муфтија бањалучки Осман Козлић, који је поручио да без праштања нема будућности.

- С обзиром на то да је мјесец рамазан мјесец интензивног поста, 30 дана, ово је велика побједа за оне који су издржали тај напор и у том периоду тражили праштање за своје пропусте и гријехе, тако да је моја порука цитат из свете књиге Курана: “Држи се праштања” - рекао је Козлић.

Муслимани из свих крајева БиХ и свијета у петак су дошли у Бањалуку да би у Ферхадији са својим најмилијима прославили Бајрам, који су, како кажу, дочекали с великом радошћу. Фахрудин Дервовић из Сарајева стигао је у родни град да би се помолио у обновљеној Ферхадији.

- Бајрам ћу обиљежити код рођака и пријатеља - казао је Дервовић.

За Мурата Бајрића из Аустралије долазак у родну Бањалуку на овај велики празник је, како каже, највећа радост.

Централна манифестација обиљежавања Рамазанског бајрама у Мостару уприличена је у спортској дворани Универзитетско-спортско-рекреативног центра “Мидхат Хујдур Хујка”, а свечано је било и другим општинама и градовима широм БиХ.

Честитке

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић честитао је Рамазански бајрам свим муслиманима у Српској и БиХ и пожелио да овај празник буде прилика не само за славље, обилазак родбине, пријатеља, комшија и мезарја, дијељења милостиње и чињења других добрих дјела, већ и подстицај за међусобно разумијевање, дијалог и сарадњу.

Честитке свим вјерницима исламске вјероисповијести упутили су и министарка породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић, градоначелници Бањалуке и Бијељине, Игор Радојичић и Мићо Мићић и многи други званичници из РС и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана