РС добија ауто пут Бањалука-Приједор

ATV
РС добија ауто пут Бањалука-Приједор

Бањалука - Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић и директор Аутопутева РС Душко Топић саопштили су детаље о пројектима који су потписани на Самиту „16 плус један“ у Софији.

Потписан је Протокол о окончању преговарачког поступка у вези са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор са представником кинеске Међународне кооперације за економску и технолошку сарадњу при Шандонг хај-спид групацији.

Трнинић и Топић такође потписали са представницима кинеских компанија Протокол о сарадњи за Пројекат ауто-пута Добој-Вукосавље и ауто-пута Вукосавље-Брчко, као дијела мреже ауто-путева на територији Републике Српске.

Кад је ријеч о аутопуту Бањалука Приједор, министар саобраћаја рекао је да ће пројекат ће коштати 297 милиона евра и биће дужине 42 км. Након тога план је да се изградња настави ка Новом граду као и брзи пут ка Козарској Дубици.

"Изградња би требало да траје 5 година, обавеза РС је ријеши питање експропријације у прве двије", рекао је директор Ј.П. Аутопутеви Душан Топић.

Кинески партнери ће кроз концесију обезбиједити новац, а у наредних 30 година ће убирати путарину на овој дионици док ће РС доплаћивати дио до гарантованог износа путарине годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана