Први пацијенти у Болници “Србија”

Приредила: Анита Јанковић-Речевић
Први пацијенти у Болници “Србија”
Први пацијенти у Болници “Србија”

Источно Сарајево - Први пацијенти смјештени су јуче у нови објекат Болнице “Србија” у Источном Сарајеву, а завршетак комплетног пресељења се очекује за мјесец дана, рекао је вршилац дужности директора ове здравствене установе Небојша Шешлија.

У нову зграду јуче су пресељени пацијенти интерног одјељења, неурологије и хематоонкологије, док ће, према Шешлијиним ријечима, у старим просторијама остати инфективно одјељење јер је пракса у свијету да оно буде одвојено. Шешлија је рекао да су добили модеран и функционалан објекат под једним кровом који је повезан топлим ходницима. Циљ је, како каже, унапређење медицинских капацитета, да доласком врхунских стручњака из Универзитетског клиничког центра РС обезбиједе боље услуге пацијентима.

- Упоредо ћемо едуковати кадар да би теже операције биле обављане овдје - рекао је Шешлија.

Интерниста-кардиолог Сњежана Кешељ истакла је да су се приближили савременим токовима дијагностике и третмана пацијената.

- Савремени простор са свом опремом омогућава широке могућности за стручно усавршавање, а све с циљем ефикаснијег лијечења пацијената - рекла је Кешељ.

Начелница Одјељења за неурологију Весна Пејић каже да су пацијенти сарајевско-романијске регије добили могућност лијечења у много бољим условима.

- Пацијенти су веома задовољни јер су услови бољи, терапијске могућности су једноставније и веће - рекла је Пејићева и додала да ће и дијагностичко испитивање, које је и до сада било добро, сада бити једноставније и пријатније за пацијенте и особље.

Пацијент Немања Бандука, који је до јуче ујутро боравио у старој згради, каже да су у новом објекту бољи услови.

Болница “Србија” повезана је са претходно изграђеном поликлиником и сада чини модеран и функционалан систем од 15.000 метара квадратних и са 210 болесничких кревета. Изградња нове зграде болнице започета је у јулу 2017. године, а званично је отворена у октобру 2018. године.

Топли креветић

Болници “Србија” испоручен је топли креветић са терморегулацијом, који је набављен у хуманитарној акцији коју је покренуло Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице”. Ова донација ће омогућити лакше одржавање температуре тијела беба које су изашле из инкубатора и лакши транспорт пријевремено рођених беба са једног одјељења на друго.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана